Връзки за достъпност

Извънредни новини

Едва 25% от нужните дози. Личните лекари предлагат нов модел на масова ваксинация


Личните лекари са получили едва около 25% и по-малко от заявените от тях количества ваксини срещу COVID-19, при положение че записаните в списъците им са предимно възрастни и хора с хронични заболявания. Това стана ясно от писмо до здравния министър, подписано от председателя на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров. Ето защо от организацията предлагат нов план за масова ваксинация, който да минава приоритетно през кабинетите на личните лекари.

Не повече от половината от общо 4000 лични лекари в страната са успели да получат средно по 2-3 флакона (20–30 дози) ваксина. Всички джипита, които са получили ваксини, са се включили активно в процеса по имунизация, което го е ускорило и е довело до ръст в броя на ваксинираните в България в рамките на 2-3 дни. Това отчита още председателят на съсловната организация. Той пише до здравния министър в отговор на обвиненията на Костадин Ангелов от петък. Ангелов заяви, че в министерството са постъпили сигнали за отказ на лични лекари да ваксинират.

Сдружението на общопрактикуващите лекари одобрява старта на масовата ваксинация и Киров напомня, че самият той в медийни участия е настоявал, че е крайно време да се преразгледа "тактиката на фазите" и да се даде възможност за имунизация на всеки желаещ. Според него обаче това трябва да става в условията на равнопоставеност между личните лекари и разкритите имунизационни пунктове в болници, РЗИ и на други места, а това в момента не е така.

Като пример Киров посочва, че за личните лекари са били предвидени около 31 000 дози ваксина.

Сдружението предлага приоритетно да бъдат доставяни ваксини за ваксинацията на подадените от джипитата списъци от хора.

"Вместо да се губи време в чакане на опашка за ваксини, да се пусне в действие доставката на ваксини до практиките, каквато логистика бе обещана", призовава Киров и напомня, че такъв опит има от други ваксинационни програми.

Както Свободна Европа съобщи преди ден - последната доставка от AstraZeneca от 52 800 ваксини е била разпределена поравно между болниците и общопрактикуващите лекари в страната. Според сдружението на общопрактикуващите лекари, обаче това означава, че тези ваксини ще стигнат само за 800-те джипита в София.

Според шефа на столичната Районна здравна инспекция (РЗИ) д-р Данчо Пенчев обаче в София са разпределени 6000 ваксини към общопрактикуващите лекари от общо 9300 дози AstraZeneca, отредени на столицата от последната пратка.

Отделно опашки за млади и възрастни

На този фон получените през уикенда ваксини постепенно свършват.

След като във вторник ваксинационните центрове в болниците “Св. Иван Рилски” и Александровска в София обявиха, че ще отворят, около обяд зеленият коридор в “Св. Иван Рилски” беше затворен.

Ваксини все още има в Александровска. Там обаче опашката е разделена на две: за младите хора и за тези над 65 години, които са приоритетни.

Междувременно във всички РЗИ и отделни болнични заведения в страната тече ваксинация на приоритетните групи от Националния ваксинационен план. Най-приоритетни сред тях са представителите на изборната администрация, които ще работят непосредствено с гласоподавателите на парламентарните избори на 4 април. Затова те се вкасинират с препаратите на Pfizer и Moderna, като целта е да им бъде поставена втора доза преди вота.

Според директора на “Пирогов” проф. Асен Балтов, цитиран от БТА, се очаква "зелените коридори" да бъдат отворени отново, но след като премине първата фаза на ваксиниране на избирателните комисии.

Най-вероятно това ще се случи заедно с пристигането на следващата практа от препрата на AstraZeneca на 8 март. Очакваните дози тогава са 86 400. Три дни по-късно – на 10 март, към София трябва да тръгнат още 21 600 дози от Оксфордската ваксина (AstraZeneca).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG