Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Зелените коридори" се превръщат в светофари. Следващото отваряне се очаква след седмица


Опашката от желаещи да се ваксинират пред болница "Пирогов" в София започна да се събира от 6:00 ч. сутринта
Опашката от желаещи да се ваксинират пред болница "Пирогов" в София започна да се събира от 6:00 ч. сутринта

Понеделник сутрин. Ву Нгуен отива да се имунизира, защото е разбрал от новините, че през уикенда в България са пристигнали нови дози ваксини. Научил е също, че т.нар. зелени коридори за масова ваксинация ще отворят отново, след като поради изчерпване на препаратите в края на миналата седмица затвориха.

Някои от тях обаче отново затварят още в рамките на днешния ден. Следващото им отваряне се очаква да се случи след седмица. Планираните доставки на ваксини до края на месец март са за 298 000 дози. Това означава, че на ден средно могат да бъдат ваксинирани по близо 10 хиляди души с една доза, което е наполовина на темпа на ваксиниране в първите дни на "зелените коридори".

Затова хората си опитват късмета на сляпо и чакат. Някои се шегуват, че "зелените коридори" често светят "червено", сравнявайки ги със светофари.

С надеждата да има късмет, Ву Нгуен, като всеки български гражданин, искащ да се имунизира, тръгва към болницата. В 8.30 ч. тази сутрин се озовава пред Александровска болница в София.

“Опашката беше дълга и не помръдна един час”, разказва Ву, който решава, че ще провери дали във Военномедицинска академия организацията не е по-добра. Час по-късно е ваксиниран.

“Имунизирах се с AstraZeneca, доколкото знам навсякъде в зелените коридори опцията е само тази”, разказва Ву Нгунен.

Опашки от рано сутрин в понеделник се образуват пред почти всички болници, в които има имунизационни центрове. Чакащите пред болница “Пирогов” пазят реда си там от 6:00 ч. сутринта. Някои са си занесли столчета.

Не е известно колко часа "зелените коридори" ще бъдат отворени за граждани. Ясно е само, че свършат ли ваксините на AstraZeneca, ще бъдат затворени до следваща пратка. “Засега ваксини има, но са точни бройки за всяка болница и не са много”, разказват лекарите, които извършват имуниазациите.

През почивните дни в България пристигнаха 52 800 дози от препарата на AstraZeneca. Според Министерството на здравеопазването те са разпределени поравно между личните лекари, които започват ваксинацията на записалите се при тях пациенти и болниците, в които тече ваксиниране на приоритетните групи, а има отпуснати дози и на "зелени коридори".

Как е разпределена последната пратка в София

За София от тези 52 800 дози са отделени 9300, каза пред Свободна Европа директорът на Районната здравна инспекция (РЗИ) д-р Данчо Пенчев.

Те обаче не са разпределени на принципа “50 на 50”, каза той. От тези 9300 дози 6000 са за личните лекари, а 3300 са за болниците.

Големите звена като “Пирогов”, ВМА и “Св. Анна” получават по 500 броя. А по-малките лечебни заведения, които все пак имат капацитет да извършват ваксинации, получават по 200 броя.

“След като тези ваксини свършат, коридорите отново ще бъдат затворени”, каза д-р Пенчев.

Изчерпването на количествата се очаква да се случи още в рамките на понеделник. Тогава лечебните заведения отново ще започнат да изпълняват само Националния ваксинационен план. Т.е. ще бъдат ваксинирани само приоритетните групи. За тях в по-голяма степен се ползват препаратите на Moderna и Pfizer.

Следващо отваряне на коридорите: на 8-9 март

След изчерпването на ваксините от AstraZeneca "зелените коридори" ще затворят поне до 8 март. Причината е, че следващата пратка, която България очаква от производителя, ще тръгне на 7 март от Белгия. Очакваните дози тогава са 86 400. Три дни по-късно – на 10 март, към София трябва да тръгнат още 21 600 дози от Оксфордската ваксина (AstraZeneca).

Според Министерството на здравеопазването (МЗ) тези числа са потвърдени от фирмата и това България очаква след намаляването на доставките.

Първоначално се очакваше на 3 март страната да получи 120 000 ваксини AstraZeneca, но това няма да се случи.

“Надяваме се разбивката, която ни дадоха от фирмата, да е окончателна”, казват от МЗ.

Колко дози Pfizer и Moderna ще дойдат до края на март

От компанията Pfizer има потвърждение за доставка на 105 300 дози до края на месец март, разпределени в 5 доставки по 21 060 всяка.

От Moderna има потвърждение за увеличение на общото количество за месец март от 38 400 на 85 200 дози, разпределени в 2 доставки от 33 600 дози и 51 600 дози, с ориентировъчна доставка съответно средата и края на месец март.

Междувременно броят на пациентите с коронавирусна инфекция, които се лекуват в болници, продължава да се покачва. За последния ден хоспитализираните са се увеличили със 70 и са достигнали 4744 души, показват данните на Единния информационен портал.

Това се случва на фона на разхлабването на противоепидемичните мерки, което влиза в сила в понеделник. От 1 март ресторантите са отворени, разрешени са конгресите и конференциите, екскурзиите и посещенията в игрални зали и казина. Учениците могат да посещават школи и езикови курсове.

Според министъра на здравеопазването Костадин Ангелов увеличаването на новите случаи и разхлабването на мерките няма да доведат до натоварване на здравната система.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG