Връзки за достъпност

Извънредни новини

След като "зелените коридори" спряха: Кога и как продължава ваксинирането


Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов
Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов

Обявените преди седмица от правителството т.нар. “зелени коридори” за масова ваксинация срещу коронавирус в големите болници временно спряха заради липсата на ваксини. Това се случи на фона на новината, че AstraZeneca ще забави доставките за Европейския съюз (ЕС) не само за първото, но и за второто тримесечие на 2021 г.

Какво се случва с ваксинирането в България и какво следва? Отговорите са в следващите редове:

Спирането на "зелените коридори" не означава, че в България няма никакви ваксини. Страната разполага с количества от РНК препаратите на Pfizer/BioNtech и Moderna, но те се поставят на приоритетните групи, записани в Националния ваксинационен план. Кооринацията се извършва от Районните здравни инспекции (РЗИ) във всеки град. Така общопрактикуващите лекари имат достъп само до препрарата на AstraZeneca, който обаче към момента е изчерпан.

Работата на “зелените коридори” само за няколко дни и острата публична реакция на здравния министър Костадин Ангелов към AstraZeneca засилиха усещането за хаос. Още докато зелените коридори бяха действащи, общопрактикуващите лекари се оплакаха, че раздаването на ваксини за болниците, които ги поставят на “всеки пожелал”, отнема възможността записалите се при тях пациенти да получат дозата, която чакат като редови граждани.

Към всички неуредици се добавиха и опасенията, че заради забавянето на доставките и масовото ваксиниране, вторите дози на вече имунизираните не се запазват и така има опасност да не бъдат поставени в срок.

В петък здравният министър Костадин Ангелов заяви от Варна, че до месец и половина в страната може да има "пълен контрол върху епидемията". Това би се случило ако ваксинрането продължи със същия темп, който “е поддържан в последните няколко дни”.

Мнението му обаче е оспорвано от личните лекари в страната. Те твърдят, че при тях ваксини няма и ще получават препарати “седмица за седмица” и то ако има налични.

“Вече при мен ваксини няма"

Пред Свободна Европа д-р Христо Димитров от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари обясни, че при него в момента няма препрат, с който да имунизира пациентите си.

“Във вторник взех три флакона, поставих ги на част от записалите се. И вече при мен ваксини няма. Евентуално другата седмица ще мога да взема пак ако от РЗИ ми дадат бройки”, каза той. И допълни, че на този фон ваксинацията във Велико Търново продължава, но на “приоритетните”, а не на редовите граждани.

Лекарят обясни също, че във Велико Търново, където е неговата практика, на общопрактикуващите лекари се раздават само ваксини от AstraZeneca.

“Разбрах, че има и от РНК-ваксините, но те се пазят за изборната администрация”, каза д-р Димитров.

“Това създава лошо впечатление. Че в организацията има по-наши хора. Нали щеше да има избор, обещаваха го и премиерът, и здравният министър?”, каза той.

Димитров постави и един, според него, чисто практически проблем. И той, и колегите му са поставени в ситуацията да нямат бройки за записалите се пациенти.

“Аз имам по списък 160 желаещи, подал съм ги към здравните власти. Но мога да сложа ваксинация на малка част от тях. И после аз съм виновен пред пациентите”, казва лекарят.

Според него моделът на ваксиниране не е измислен така, че да работи добре. Наблюденията му сочат, че държавата е трябвало да реши как да процедира и едва тогава да отпуска ваксини.

“Ако бяха казали, че първо ваксинират в РЗИ приоритетните групи, ситуацията щеше да изглежда по друг начин, ние щяхме да си чакаме реда. А сега ваксинират тях, пускат на нашите пациенти съвсем малко бройки, само за накусване, и ни казват да идем другата седмица пак”, обяснява лекарят.

Той оспорва и ефективността на т.нар. “ваксинационни центрове”. В тях, по думите му, ходят млади и здрави хора, а самите центрове са в София, за да могат да ги снимат журналистите. Така за възрастните пациенти по малките населени места ваксини не остават.

Зелените коридори ще се възобновят ако има ваксини

На този фон от здравните власти обясниха пред Свободна Европа, че работата на ваксинационните центрове, наричани още “зелени коридори”, ще бъде възстановена след като в България пристигнат нови ваксини.

Бройките за ваксинационните центрове ще се разпределят, след като препаратите бъдат разпределени към приоритетните групи и общопрактикуващите лекари.

“С оглед забавените доставки и установения недостиг на дози, към настоящия момент т.нар. “зелени коридори” са преустановени и продължава ваксинирането само на приоритетните групи от фаза I-IV, изпълнението на които към настоящия момент е стартирало”, обясняват от Националния ваксинационен щаб.

И преди затварянето на зелените коридори принципът им на действие беше такъв. Според общопрактикуващите лекари обаче именно той не работи, защото “намалява” доставките на полагаемите се дози на техните пациенти.

Виждаме млади и здрави хора, които се редят на тези опашки. Не е ли по-добре първо да ваксинираме възрастните ни пациенти?
д-р Христо Димитров

“Виждаме млади и здрави хора, които се редят на тези опашки. Не е ли по-добре първо да ваксинираме възрастните ни пациенти?”, попита д-р Христо Димитров от съсловната организация на джипитата.

Общопрактикуващите лекари, а и районните здравни инспекции не запазват втора доза за ваксинираните с AstraZeneca. Това се случва не по тяхно решение, заради малкия брой дози, който получават, а заради решение на Националния ваксинационен щаб.

То гласи, че постъпващите дози от двете РНК ваксини се разпределят така, че количества за прилагане на „втора игла“ се пазят.

“За Оксфордската ваксина беше взето решение, с оглед препоръката за интервала на приложение между двете дози (от 70 дни), да се прилагат всички доставени в страната дози”, обясниха от щаба пред Свободна Европа.

Какви ваксини очаква България през март

На фона на всички съмнения и критики все пак основният въпрос е какви бройки ваксини и кога очаква страната. От ваксинационния щаб обясниха, че след проведените разговори между Министерството на здравеопазването и AstraZeneca, в неделя сутрин – 28.02.2021 г., се очаква да пристигне първоначално планираната за 02.03.2021 г. доставка от ваксината. Това са 52 800 дози.

От компанията Pfizer има потвърждение за доставка на 105 300 дози до края на месец март, разпределени в 5 доставки по 21 060 всяка.

От Moderna има потвърждение за увеличение на общото количество за месец март от 38 400 на 85 200 дози, разпределени в 2 доставки от 33 600 дози и 51 600 дози, с ориентировъчна доставка съответно средата и края на месец март.

Как планът за ваксините стигна до "зелените коридори"
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00

XS
SM
MD
LG