Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Червените лампи не светят." Ресторантите са отворени. Пациентите с COVID-19 в болници се увеличават


Ресторантите са отворени от 1 март
Ресторантите са отворени от 1 март

Броят на пациентите с коронавирусна инфекция, които се лекуват в болници, продължава да се покачва. За последния ден хоспитализираните са се увеличили със 70 и са достигнали 4744 души, показват данните на Единния информационен портал.

Това се случва на фона на разхлабването на противоепидемичните мерки, което влиза в сила в понеделник. От 1 март ресторантите са отворени, разрешени са конгресите и конференциите, екскурзиите и посещенията в игрални зали и казина. Учениците могат да посещават школи и езикови курсове.

Според министъра на здравеопазването Костадин Ангелов увеличаването на новите случаи и разхлабването на мерките няма да доведат до натоварване на здравната система и невъзможност да се лекуват пациентите, които имат нужда.

„Няма да се повтори кризата от есента с многото случаи. В момента червените лампи не светят“, каза Ангелов пред бТВ.

Разпространението на коронавируса

Новите случаи на коронавирусна инфекция, регистрирани в неделя, са 332, сочи официалната статистика. Това отговаря на малко над 13% от направените 2531 теста. През последната седмица диагностицираните случаи на инфекцията са над 10 000, което е най-високият брой за седмица от началото на годината.

Според актуалната статистика в болници се лекуват 4744 пациенти, от които 394 са в интензивни отделения. През последния ден смъртните случаи са 24, а от началото на епидемията в България през март - 10 191.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов коментира пред бТВ, че не очаква нарастването на заболеваемостта да доведе до криза в системата на здравеопазването, подобна на тази през есента, когато в редица случаи в болниците не достигаха места за лечение на хора с коронавирусна инфекция.

„В момента имаме плато на заболеваемостта, тя е 12-13% от тестовете, имаме плато в смъртността. Да, има нарастване на заболеваемостта, но това не е най-важният показател“, каза Ангелов.

„Няма да се повтори кризата от есента с многото случаи. В момента червените лампи не светят. Системата е абсолютно готова да се справи откъм хора и предпазни средства. Там, където има епидемични взривове, се прилагат локални мерки“, допълни той.

Разхлабване на мерките

От 1 март заведенията за хранене и развлечения могат да работят между 6 и 23 ч. на 50% от капацитета си. Според действащата заповед на здравния министър ще могат да бъдат настанявани не повече от 6 души на една маса, а служителите ще трябва да носят маски, съобщи БНР.

Работата си възобновяват и игралните зали и казината също при използване на не повече от 50% от капацитета им и носене на маски от персонала и посетителите.

От понеделник се допуска и провеждането на присъствени групови занятия в езикови образователни центрове. В училищата за деца с нарушен слух или зрение могат да се провеждат присъствени занятия.

Разрешено е провеждането на групови екскурзии с организиран транспорт в страната. Разрешават се и изложенията при създаване на организация за еднопосочно движение и спазване на физическа дистанция от 1,5 м между посетителите.

Ежедневното развитие на случаите можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG