Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Системни съмнения". Съдът на ЕС предупреди за още проблеми в Полша


Съдът на Европейския съюз (ЕС) реши, че оспорваната съдебна реформа на Полша може да нарушава законодателството на Съюза. Става дума за премахнатата възможност за правно преразглеждане на отхвърлена номинация за назначение във Върховния съд.

Решението на Съда от вторник е по повод промяната, според която ако Националният съдебен съвет отхвърли номинация за Върховния съд, кандидатът няма право да обжалва.

"Липсата на възможност за обжалване при процедурата за назначаване на върховни съдии в Полша може да породи системни съмнения у физическите лица относно независимостта и безпристрастността на съдиите, назначени в края на тази процедура", пише в решението.

Базираният в Люксембург съд остави последната дума на полския Върховен административен съд. В случай, че институцията също открие нарушение на законодателството на ЕС, то Полша ще трябва да се откаже от промяната, въведена от управлението на дясната партия "Право и справедливост".

Полският Върховен административен съд се обърна към Съда на ЕС след оплакване от съдии, които са били лишени от правото си да обжалват отказа на техните кандидатури за Върховния съд.

Полското правителство извърши съдебна реформа през 2018 и 2019 г. По този повод Европейската комисия започна процедура срещу Полша заради нарушаване на разделението на властите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG