Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Фидес" на Виктор Орбан напусна групата на ЕНП в Европарламента


Виктор Орбан и Манфред Вебер. Снимката е архивна
Виктор Орбан и Манфред Вебер. Снимката е архивна

Партията “Фидес” на унгарския премиер Виктор Орбан напусна групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент, предаде Ройтерс.

Орбан обяви решението в писмо до лидера на групата Манфред Вебер. Това се случи изпреварващо - няколко часа преди гласуването, с което групата на ЕНП промени вътрешните си правила. Те вече позволяват цели партии, а не само отделни евродепутати, да бъдат изключвани. Унгарският премиер нарече гласуваните промени "явно враждебно действие срещу "Фидес".

“Това е антидемократично и неприемливо. Разочароващо е, че докато Европа се бори с пандемията, ЕНП се занимава с ограничаване на правата на собствените си представители”, каза Орбан.

По-късно ЕНП приветства гласуването на евродепутатите.

"Фидес" сега е изправена пред процедура по изключване от Европейската народна партия", се казва в съобщението. ЕНП се позовава на чл. 3 от устава си, който предвижда общи действия. С напускането на парламентарната група "Фидес" го е нарушила.

Конгресът на ЕНП ще вземе окончателното решение. Такъв обаче не е насрочен още заради пандемията.

ЕНП от години е в конфликт с "Фидес" и в частност с Виктор Орбан. От 2018 г. членството на партията е замразено. Оттогава тя вече няма право да участва в заседанията и няма право на глас, но 11 евродепутати продължиха да членуват в групата на ЕНП в Европейския парламент.

Европейската комисия и Европейският парламент многократно критикуваха унгарския премиер и правителството му заради нарушаването на правата на гражданите, атаките срещу независими медии и неправителствени организации, както и нарушаването на върховенството на закона.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG