Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Най-кървавият ден". Убити са десетки протестиращи срещу военния преврат в Мианмар


Сблъсъците на протестиращите с полицията и военните в Мианмар са всекидневни през последния месец
Сблъсъците на протестиращите с полицията и военните в Мианмар са всекидневни през последния месец

Най-малко 38 души са убити в Мианмар по време на протести срещу военния преврат в страната през последното денонощие. Военната хунта, поела властта в началото на февруари, отговори на недоволството с насилие и масови репресии, предават световните информационни агенции.

Пратеникът на ООН в Мианмар Кристин Шранер Бургенер определи 3 март като „най-кървавия ден“ след военния преврат, уточнявайки, че над 50 души са загинали през последния месец, а ранените са много повече. Според свидетелски разкази и видеозаписи полицията използва сълзотворен газ, гумени куршуми и стрелба на месо, за да разпръсне протестиращите в няколко града.

Мианмар е разтърсен от всекидневни протести, откакто на 1 февруари военните сложиха край на десетилетния експеримент с демократични избори в страната. Лидерите на преврата свалиха избраното правителство и задържаха лидера на страната Аун Сан Су Чжи и други членове на нейната партия. Според правозащитни активисти са арестувани стотици хора, включително поне шестима журналисти.

Превратът предизвика нарастваща международна критика и натиск, включително западни санкции срещу лидерите на хунтата. Великобритания призова за заседание на Съвета за сигурност на ООН на 5 март. САЩ заявиха, че обмислят по-нататъшни действия срещу хунтата, а Европейският съюз подчерта, че разстрелът на невъоръжени цивилни е явно нарушение на международното право.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG