Връзки за достъпност

Извънредни новини

И Германия вече препоръчва ваксината на AstraZeneca на възрастни хора


В Германия независима комисия официално одобри използването на ваксината на компанията AstraZeneca при хора над 65-годишна възраст, съобщи министърът на здравеопазването Йенс Шпан, цитиран от Асошиейтед прес.

Той каза, че решението е "добра новина за по-възрастните хора, които чакат за ваксинация. Те ще бъдат ваксинирани по-бързо."

Разработената от Оксфордския университет и шведската компания AstraZeneca ваксина е една от трите одобрени от Европейската агенция по лекарствата, наред с препаратите на Pfizer и Moderna.

Няколко страни, сред които и Германия, първоначално ограничиха нейното прилагане до хората под 65-годишна възраст, а в някои случаи - и под 55 години, като се мотивираха с липсата на данни за ефективността й при по-възрастните.

Ново изследване не само потвърждава ефективността на ваксината на AstraZeneca, но и е установило, че ако интервалът между първата и втората доза е 12 седмици, тя е още по-ефикасна, отбелязва германското министерство на здравеопазването.

Във вторник Франция също одобри ваксината за употреба при хора над 65 години. Преди това президентът Еманюел Макрон я беше нарекъл "почти неефективна".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG