Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Мой дълг към тази земя". Папа Франциск е на посещение в Ирак


При пристигането си в Ирак Папа Франциск беше посрещнат от министър-председателя Мустафа ал Кадини
При пристигането си в Ирак Папа Франциск беше посрещнат от министър-председателя Мустафа ал Кадини

Папа Франциск пристигна в Багдад в петък за 5-дневно посещение в Ирак. Въпреки че сигурността му няма как да бъде напълно гарантирана в мюсюлманската държава, в която от години продължават военни действия, главата на католическата църква настоя да предприеме най-рискованото пътуване от поемането на поста си през 2012 г.

Самолетът на италианската авиокомпания "Алиталия" кацна около 14 часа местно време в петък. Папата е съпровождан от своя екип, охрана и около 75 международни журналисти.

Десетки хиляди иракски полицаи и военни също участват в охраната на 84-годишния папа. Събития, предшестващи посещението му, създават допълнителни притеснения, тъй като само през последната седмица в страната имаше няколко ракетни атаки, както и атентати със самоубийци.

"Това е емблематично пътуване и е мой дълг към тази земя, която е страдала много през толкова много години", каза Франциск пред репортери по време на полета, предаде Ройтерс.

Хиляди хора започнаха да се събират около летището часове преди пристигането му.

Държавният глава на Ватикана ще посети 4 града, сред които е и Мосул – едно от най-тежко засегнатите места по време на войната с Ислямска държава. Ще изнесе няколко литургии, включително и в една от църквите в столицата Багдад, където ислямисти терористи убиха над 50 християни през 2010 г.

През последните десетилетия насилието срещу религиозните малцинства в Ирак, сред които са и християните, значително намали броя им. Тук е една от най-старите християнски общности в света, чийто брой надвишаваше 1.5 милиона души. След окупацията от Ислямска държава обаче по-малко от една пета от християните в Ирак продължават да живеят тук.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG