Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Напълно сме заспали". Боян Тончев и неговият "забавно-философски поглед"


Боян Тончев
Боян Тончев

Казва за себе си, че се чувства най-комфортно, когато борави с изразните средства на сатирата. Те му помагат по-лесно да вникне в заобикалящата го реалност и да я пресъздаде на читателите си. Той е писателят Боян Тончев, който току-що издаде новата си книга – сборника с разкази „Животът като следобедна дрямка“.

Описва стила си като философски, на моменти нравоучителен, на моменти чисто саркастичен. В новата си книга е събрал разкази, писани в различни периоди от живота му. Общото при тях е, че разглеждат обществени и чисто човешки явления „през един забавно-философски поглед“.

„Те са писани в конкретна социална и дори политическа ситуация, в която и аз, като всички българи, съм се намирал, така че моят поглед върху нещата намира отражения в тези разкази“, казва Тончев пред Свободна Европа.

Той признава, че писателските му умения са се развили благодарение и на дългогодишните му професионални ангажименти като телевизионен сценарист. От 2013 г. до днес Боян работи в „Господари на ефира“ и отбелязва, че отличителният стил на предаването със сигурност е оказал влияние и върху самия него.

„Напълно сме заспали“, отговаря през смях писателят на въпрос колко дълбоко е задрямало българското общество. Добавя обаче, че абсурдите, които всекидневно привличат вниманието на хората в България, му помагат в творчески план.

Боян Тончев е на 42 години. Роден е в София, където прекарва целия си живот досега. Завършва Испанската гимназия „Мигел де Сервантес“ и след това магистратура по философия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Започва да пише още като ученик и не е спирал и до днес.

През 2017 г. излезе романът му „Прагът“ на издателство „Скалино“. Четири години по-късно става факт и сборникът му с разкази „Животът като една следобедна дрямка“ на издателство „Жанет 45“. Заради епидемията от коронавирус Боян все още не е планирал кога точно ще бъде официалното представяне на книгата, но предполага, че ще се случи в следващите месеци.

„Следобедната дрямка е онова особено състояние, в което сънищата са най-ярки и често с мъка се отличават от действителността, макар да са пълни със сюрреализъм. Разказите на Боян Тончев са точно такива – смесица между реалност и сън, в която обаче висшите ценности си остават същите, а героите все толкова болезнено се стремят към тях“, казва за новата книга писателят Христо Карастоянов.

Според редактора на сборника, поет и преподавател в СУ Марин Бодаков иронията и самоиронията в него „се движат в успоредни писти“. „Заради този подход разказите на писателя бързо надрастват своето анекдотично начало и водят към по-едри обобщения за нашето време. И навсякъде в увлекателните истории любовта продължава да бъде водеща сила.“

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG