Връзки за достъпност

Извънредни новини

Насилието в Мианмар продължава. Съветът за сигурност на ООН засега не се намесва


Репресиите и насилието срещу хилядите проправителствени демонстранти, излезли по улиците в няколко градове на Мианмар продължават за пореден ден. Хаосът в страната избухна, след като военните извършиха преврат на 1 февруари, сваляйки от власт демократично избраното правителство на Аун Сан Су Чжи, която е символ на десетилетната борба за демокрация в страната.

Според оценки на международни наблюдатели през последния месеца военни и полицейски части са убили най-малко 55 протестиращи. Униформените използват срещу хората сълзотворен газ, гумени куршуми, но често и бойни патрони.

В събота силите за сигурност предприеха операции по задържането на активисти от партията на Аун Сан Су Чжи „Национална лига за демокрация“, но въпреки това в неделя отново има масови демонстрации срещу военната хунта и нейния лидер Мин Аун Хлайн, предава Франс прес. Агенцията съобщава за полицейска стрелба срещу протестиращи в поне два града – Баган и Янгон.

Междувременно държавните медии в Мианмар предупредиха в неделя, че депутатите, непризнаващи легитимността на военния преврат и участващи в комитета, който да представлява гражданското правителство, извършват държавна измяна, която се наказва със смърт или 22 години затвор.

Засега Съветът за сигурност на ООН остава разделен в оценката си за случващото се в азиатската република. В петък беше свикано заседание по искане на Великобритание, на което обаче не беше постигнато съгласие за приемане на резолюция. Очаква се консултациите по темата да продължат идната седмица.

САЩ и Европейският съюз вече предприеха наказателни мерки срещу военната хунта. Китай и Русия, традиционни съюзници на мианмарската армия и основни доставчици на оръжия за страната, обаче отказват да говорят за „държавен преврат“, посочва Франс прес. Според Ройтерс Пекин и Москва, които имат право на вето, по всяка вероятност биха го използвали при гласуване на резолюция за налагане на оръжейно ембарго на страната.

По време на заседанието на Съвета за сигурност специалният пратеник на ООН Кристине Шранер Бургенер призова организацията да предприеме действия в отговор на кръвопролитията. По думите ѝ е критично важно Съветът за сигурност да отправи предупреждение към мианмарските военни и да поддържа народа на страната, в подкрепа на ясните резултати от изборите през ноември, спечелени от Националната лига за демокрация на Аун Сан Су Чжи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG