Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ обвиниха Русия в разпространяване на дезинформация за западните ваксини


Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи обвиненията на САЩ като опит да се прехвърли на Русия отговорност за започналите дебати около сигурността на западните ваксини
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи обвиненията на САЩ като опит да се прехвърли на Русия отговорност за започналите дебати около сигурността на западните ваксини

САЩ обвиниха руските разузнавателни агенции в разпространяване на дезинформация относно западните ваксини срещу COVID-19. Вашингтон приема това за опит на глобално ниво да се разруши доверието в тяхната надеждност, съобщи Уолстрийт джърнъл.

От център за наблюдения към Държавния департамент са информирали медията, че четири новинарски сайта, за които се смята, че са свързани с руското разузнаване, са публикували материали оспорващи ефективността на ваксините и повдигащи въпроси относно странични ефекти.

От сайтовете са използвали реални новини поставяйки акцент само върху потенциалните странични ефекти, без да споменат информация за безопасността или ефективността на препаратите.

Западните ваксини на Pfizer, Moderna и AstraZeneca получиха широко одобрение, след като представиха подробни резултати от всички фази на тестване. Те показаха висока ефективност при борбата с вируса. В борбата за по-широко одобрение се включи и руската Спутник V, за която данни от проучвания също показаха висока ефективност.

Сред сайтовете, заподозрени в разпространение на дезинформация, попадат New Eastern Outlook и Oriental Review, които по данни на Държавния департамент са контролирани от руската служба за външно разузнаване. За другите два сайта – News Front и Rebel Inside, американските институции твърдят, че са свързани съответно с Федералната служба за сигурност (ФСБ) и военното разузнаване (ГРУ). Засега няма конкретни доказателства, които да свързват сайтовете с руските служби.

Редица социални медии вече отстраниха профилите, свързани с четирите сайта.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли твърдението, че руските служби разпространяват дезинформация за западните ваксини и посочи, че САЩ се опитват да обвинят Русия заради дебата относно тяхната сигурност.

Не за първи път Вашингтон обвинява Москва в разпространение на фалшива информация относно определено заболяване. Преди години кампания на КГБ разпространи информация, че американски биологични лаборатории са отговорни за разпространяването на СПИН-а.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG