Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ издирват “готвача на Путин”. Дават награда от 250 хил. долара


Евгений Пригожин
Евгений Пригожин

Съединените щати предлагат награда от 250 хил. долара за информация, която може да помогне за ареста на бизнесмена Евгений Пригожин във връзка с предполагаема намеса на Русия в президентските избори в САЩ през 2016 г., съобщи Радио Свобода.

В съобщение на ФБР се казва, че Пригожин се издирва за предполагаемо “участие в заговор за измама на Съединените щати... с цел намеса в политическата система на САЩ, включително на изборите за президент през 2016 г.”

В изявление до Радио Свобода ФБР потвърди, че за първи път предлага награда за Пригожин, но отказа да обясни защо го прави сега. Пригожин беше един от 13-те руски граждани, добавени към списъка с издирвани лица на ФБР във връзка с предполагаемата намеса в изборите преди пет години.

Пригожин отговори в петък със съобщение, изпратено в Телеграм, като каза, че е използван като „изкупителна жертва“, за да се „прикрие колосалната пропаст между дълбоката държава и хората“ в САЩ.

Бизнесменът Евгений Пригожин е известен като "готвачът на Путин", тъй като притежава компания, която редовно осигурява кетъринг за събития в Кремъл на президента Владимир Путин. Той контролира и базираната в Санкт Петербург Агенция за интернет изследвания. Фирма е т. нар. фабрика за тролове, за която се твърди, че е провела масирана онлайн кампания, целяща да повлияе на политиката в САЩ и други държави.

Пригожин контролира и частни охранителни фирми, които са вербували наемници, за да налагат интересите на Путин на места като Украйна, Сирия и няколко африкански държави.

Преди година американското разузнаване заключи, че Русия се е намесила в президентските избори през 2016 г. в полза на Доналд Тръмп. Това се е случило чрез кампании в социалните мрежи, чието финансиране се проследява до руската държава, както и чрез хакването на сървърите на Демократическата партия, което доведе до разпространение на имейли на опонента на Тръмп в изборите Хилъри Клинтън.

Руското правителство отрече намеса във вътрешната политика на други страни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG