Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Схема има”. Някой много иска да вземе общинската гора


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Трофеят. Символът на победата в лова. И ловното стопанство като трофей. Ловците в България са над 100 хиляди души. Но възможността да имат и да управляват ловно стопанство не е по джоба на всеки един от тях.

Не всеки може да получи и атрактивна държавна или общинска гора, част от ловно стопанство. Но в историята, която следва, това е възможно и кметът дава гората. Въпреки че преди 9 години продажбата на точно тази гора е обявена за незаконна със съдебно решение. Става въпрос за над 1,127 млн. кв. метра широколистна гора.

Действието се развива в община Елин Пелин, където кмет е Ивайло Симеонов, издигнат за втори мандат от ВМРО. Имотът, който кметът иска да продаде, е общинска гора, към която веднъж вече е заявяван инвестиционен интерес с цел развиване на ловен туризъм, но продажбата тогава е била спряна от съда.

Сега се прави нов опит точно тази гора да отиде в частни ръце. Парцелът е на територията на ловно стопанство "Витиня", по-голямата част от което се управлява със съвместен договор между държавата и фирма "Геотехмин".

“Гората!”

Става въпрос за вековна широколистна гора. Имотът се намира в ловно стопанство “Витиня”. Той е с големина от 1 127 990 кв. м (или близо 200 футболни игрища) и е общинска собственост. Някой има интерес към точно този парцел от 10 години. Това се вижда от съдебно решение, публикувано през 2012 г. С него продажбата е била забранена, но няма публична информация кой точно е искал гората тогава.

В края на февруари 2021 г. обаче жителите на Елин Пелин разбират, че Общинският съвет е гласувал същият този имот да бъде продаден. Това се е случило по предложение на кмета на общината Ивайло Симеонов.

Общинската гора в ловно стопанство "Витиня"
Общинската гора в ловно стопанство "Витиня"

“Гората! За пореден път се наложи да вземем трудно решение,” пише в социалните мрежи общинският съветник от НФСБ Венцислав Тоцев. От публикацията му става ясно, че по неясни причини точно тази гора е запориранана от частен съдебен изпълнител (ЧСИ) и изборът пред съветниците е бил сведен “до две възможности – или общината да продаде гората, или да го направи ЧСИ-то”.

Причината имотът да бъде запориран е задължение на общината в размер на 360 хил. лв. към фирма “ГБС-Инфраструктурно строителство”, което общината не е платила.

"Общинските съветници са били поставени пред свършен факт, защото никой от тях не е знаел за това задължение и че за него от 6 години се водят дела", каза за Свободна Европа Мая Томова от сдружение "Гражданска алтернатива - Елин Пелин".

Независимо от това няма обяснение защо съдия изпълнителят е решил да запорира точно този общински имот при наличие на стотици други. Т.е. общината има много други имоти, с които да покрие задължението си, но е запориран точно този в ловното стопанство.

Справка в Агенцията по вписванията показва, че поредицата от събития, свързани с гората, не са случайни.

В синьо са оцветени всички имоти, представляващи гори, собственост на община Елин Пелин. С жълто е оградено мястото, където се намира запорираната гора.
В синьо са оцветени всички имоти, представляващи гори, собственост на община Елин Пелин. С жълто е оградено мястото, където се намира запорираната гора.

В средата на юли 2020 г. за имота е издаден акт за частна общинска собственост. Това е първото от поредицата действия, които се предприемат, когато един кмет реши да се разпорежда с даден парцел. Статутът като частна общинска собственост вече позволява имотът да бъде търгуван.

Само два месеца по-късно – на 11 септември 2020 г., на имота е наложена възбраната от ЧСИ.

Общинските съветници, с които Свободна Европа разговаря, казаха, че не е имало план за продажба на гора, за да се покрие задължението. Идеята е била това да стане с кредит.

"Първо, ние разбрахме, че общината въобще има такова задължение едва през септември", каза Антоанета Драганова, общински съветник от БСП. "След това гласувахме задължението да бъде погасено с кредит, а не с продажба на имот", обясни Драганова.

Решението кметът да предприеме мерки и да тегли кредит е гласувано през септември 2020 г. Но към януари 2021 г. кредит няма.

“Мотаха се целенасочено”

“Мотаха се целенасочено с тегленето на кредита. Всичко е направено целенасочено”, каза за Свободна Европа Венцислав Тоцев. “Схема е. Опитахме се да я спрем с кредита, но те го осуетиха”, каза той. Тоцев обясни, че е подкрепил решението за продажба от страна на общината, защото по този начин “поне може да се вземат повече пари, отколкото при публична продан”.

От другата страна е фирмата, на която общината дължи пари.

“От 5-6 години водим дела с общината за парите, които ни дължи", каза за Свободна Европа изпълнителният директор на “ГБС-Инфраструктурно строителство” Георги Кичуков. "Блокирахме им сметките, но след това се споразумяхме, че те ще теглят заем и вдигнахме запора”, допълни той.

“На нас гора не ни трябва. Ние нямаме интерес към никакви имоти, искаме си парите”, каза Кичуков.

Според общинският съветник Венцислав Тоцев кандидатите да купят тази гора няма да са много. И за това има много конкретна причина.

“Гората е част от ловно стопанство, което е по-голямо и е дадено за стопанисване на Цоло Вутов и на практика в тази ситуация може да се предположи, че само той може да има интерес да я купи”, каза той.

"Нямам информация "Геотехмин" или г-н Цоло Вутов да имат каквито и да било инвестиционни намерения по отношение на имот номер 57921.83.2 и такива намерения да са били заявявани в годините", казаха в отговор на въпроси на Свободна Европа от "Геотехмин".

Бизнес групата "Геотехмин" се занимава основно с минна индустрия, строителство, енергетика и селско стопанство. Управител и основен собственик е Цоло Вутов, приеман за един от най-богатите българи.

Свободна Европа изпрати и въпроси до кмета на община Елин Пелин, но не получи отговори.

Някой иска точно тази гора

Това, че някой иска точно тази гора, става ясно през 2012 г., когато тогавашния кмет на общината Йордан Йорданов предлага на общинските съветници да я продадат. Като мотив са посочени “новопостъпили молби до Кмета на Община Елин Пелин за разпореждане и управление с общински имоти”. Тогава кметът предлага за гласуване в общинския съвет продажбата и на още един съседен парцел, с което общата площ на гората за продан става над 1500 дка. Началната цена е 750 лв. на дка или 1,147 млн. лв. Как е определена тази цена – не е ясно.

Решението на Общинския съвет е обжалвано и според съда продажбата е незаконна. От съдебното решение става ясно, че имотите се продават само, защото към тях има проявен интерес от инвеститори с “цел развитие на ловен туризъм”, но липсват мотиви. Няма данни и за конкретните инвестиционните намерения.

Освен това "съдът стига до извод, че началната тръжна цена е съвсем произволно определена, липсват каквито и да е мотиви защо се приема точно тази цена". Според оценителските доклади, приложени към делото, "пазарна цена не може да се определи, поради липса на информация за пазарни аналози".

Засега няма официална информация кой е бил човекът, който е искал 1500 дка гора на територията на ловно стопанство "Витиня", за да развива ловен туризъм. Не е ясно и с какви мотиви 9 години по-късно кметът на Елин Пелин е готов да даде в частни ръце точно тази общинска гора. От сдружение "Гражданска алтернатина - Елин Пелин", казаха, че ще обжалват решението на Общинския съвет.

XS
SM
MD
LG