Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът отне имущество за 2.5 млн. лв. от Пламен Галев и Ангел Христов


Пламен Галев (на преден план) и Ангел Христов са в неизвестност от 2012 г.
Пламен Галев (на преден план) и Ангел Христов са в неизвестност от 2012 г.

Окръжният съд в Кюстендил постанови в понеделник отнемане в полза на държавата на имущество на обща стойност 2.5 млн. лв. от Пламен Галев и Ангел Христов, известни като Братя Галеви. Така приключи на първа инстанция делото, образувано по иск на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) за общо 4.25 млн. лв.

Галев и Христов са в неизвестност от 2012 г., когато бяха осъдени като лидер и участник в престъпна група за рекет. Година по-късно започна и делото за конфискация на част от имуществото им.

Сред отнетите в полза на държавата имоти попада и комплекса в село Ресилово край Сапарева баня, който в миналото беше известен като резиденцията на Братя Галеви. Съдът приема, че въз основа на съдържащите се по делото доказателства може да се направи основателно предположение за наличието на косвена връзка между престъпната дейност на Галев и Христов и придобитото от тях имущество, предаде БНР.

"Съдът е отхвърлил в по-голямата им част исканията за отнемане в полза на държавата на сумите от банковите сметки, като е приел, че сумите не са били налични по тези банкови сметки, към момента на внасяне на мотивираното искане от КПКОНПИ", съобщиха от съда.

Процесът продължи 8 години, през които бяха проведени над 30 съдебни заседания. Решението на Кюстендилския окръжен съд не е окончателно и може да се обжалва пред Софийския апелативен съд. Ако конфискацията бъде потвърдена и влезе в сила, държавата ще може да продаде отнетото от Братя Галеви имущество.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG