Връзки за достъпност

Извънредни новини

Информационна война за ваксините. САЩ обещават да отвърнат на удара


Джен Псаки
Джен Псаки

Съединените щати порицаха публично руската кампания за дезинформация, целяща да подкопае доверието в произведените в САЩ ваксини срещу COVID-19 и обещаха да отвърнат на удара „с всеки инструмент, с който разполагат“.

"Очевидно е, че Русия прилага старите си трикове и по този начин потенциално излага хората на риск, като разпространява дезинформация за ваксини, за които знаем, че спасяват човешки животи всеки ден", каза говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Коментарите дойдоха след публикацията на Уолстрийт Джърнъл, в която се съобщава, че руското разузнаване стои зад четири онлайн платформи, участващи в координирана кампании. Сайтоветете разпространяват информация за рискове от произведената в САЩ ваксина на Pfizer, която е конкурент на руската ваксина Спутник V.

Прайс каза, че сайтовете "разпространяват дезинформация за две от ваксините, които сега са одобрени" от Американската администрация по храните и лекарствата. Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки каза, че американското правителство "ще се бори с дезинформацията с всеки инструмент, с който разполага".

Уебсайтовете, идентифицирани от службите към Държавния департамент, включват New Eastern Outlook и Oriental Review, които според Прайс се контролират от руската Служба за външно разузнаване. Другият сайт е News Front, за който се твърди, че се управлява от руската Федерална служба за сигурност.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече, че руските разузнавателни агенции разпространяват дезинформация за западните ваксини и заяви, че САЩ се опитват да обвинят Русия за дебата относно тяхната сигурност.

Центърът на Държавния департамент е констатирал опити за разпространяване на дезинформация и от страна на Китай, но за кратът период от време. След това Пекин е решил, че е по-изгодно да подчертае собствените си усилия за разработване на ваксина, вместо да омаловажава останалите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG