Връзки за достъпност

Извънредни новини

Норвегия отмени възрастовите ограничения за ваксината на AstraZeneca


Норвегия разреши ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca да се поставя и на хора над 65 години. Очакванията са това да ускори ваксинацията, съобщи БТА. Подобно на няколко други европейски страни, кралството беше ограничило прилагането й до лица на възраст под 65 години поради липса на достатъчно данни за въздействието й върху възрастните.

“Сега вече очакваме ваксината да бъде предложена на всички пълнолетни лица преди или през лятото”, заяви пред парламента премиерът Ерна Сулберг. Тя обяви също разширяване на правомощията на местните медицински власти за ограничаване на започналата неотдавна нова вълна на пандемията в страната.

Скоростта на заразяване в Норвегия е една от най-ниските в Европа, но напоследък броят на новите случаи започна отново да нараства. Норвегия обсъжда да удължи интервала между инжектирането на двете дози от ваксините на Pfizer и Moderna от три на шест седмици. Тази мярка обаче зависи от окончателното решение на местните здравни власти.

Ограниченията за прилагането на ваксината на Astra Zeneca бяха вдигнати по-рано и във Франция, Германия и Италия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG