Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Репортери без граници" публикува 10 препоръки за повече медийна свобода в България


"Репортери без граници" (РБГ) представи 10 препоръки за справяне с липсата на медийна свобода в България. Неправителствената организация е изготвила предложенията с помощта на български медийни експерти.

България е на 111-то място от 180 държави в индекса за медийна свобода на РБГ за 2020 г. Резултатът на България е най-нисък сред държавите от Европейския съюз.

Препоръките са разделени в 4 категории. Те засягат сигурността на журналистите, достъп до информация, финансиране на медиите и журналистическа етика.

Организацията публикува препоръките сега с цел да стимулира дебат по тази тема преди парламентарните избори на 4 април. Настоящето правителство не направи медийната свобода приоритет, казаха от РБГ на сайта си. Затова препоръките са насочени към всички партии и българското общество.

В новите препоръки са включени предложения относно сигурността на журналистите. През 2020 г. "Репортери без граници" регистрира множество случаи на насилие срещу репортери във връзка с работата им. Властите са се затруднили да отговорят на тези престъпления, каза организацията.

През февруари "Репортери без граници" настоя за „ново, независимо и прозрачно разследване“ на побоя над журналиста Димитър Кенаров, който беше извършен от полицаи на 2 септември 2020 г. Прокуратурата и МВР отказаха да разследват случая.

"Медийната свобода в България е в задънена улица и независимите медии са на ръба на това да изчезнат" каза Павол Шалай, директор на редакцията на РБГ за ЕС и Балканите.

"Тези парламентарни избори предлагат възможност за действие от страна на местни политически сили и всеки гласоподавател, който е загрижен за свободата и качеството на медиите", допълни той на сайта на РБГ.

Професионалните журналисти в България често са подложени на съдебен и икономически тормоз, каза организацията. На медиите, които са критични към правителството, често бива отказано държавно финансиране и достъп до информация. Независимостта на обществените медии страда от политическо вмешателство докато, в конфликт на интереси, някои частни медии се използват за очернящи кампании без спазване на журналистическа етика, добавиха от "Репортери без граници".

Организацията предостави на българското правителство предложение за справяне с тези проблеми преди година, но не получи отговор.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG