Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Готвачът" и неговите двойници. Разхожда ли се наистина санкциониран руски олигарх из Европа


Евгений Пригожин
Евгений Пригожин

В средата на февруари миналата година един руски гражданин пристига в столицата на Литва със самолет, прави си няколко снимки в града и си тръгва същия ден. Приблизително по същото време на местното летище за техническа поддръжка каца личният самолет на руски олигарх, санкциониран от Запада, но бързо е отпратен заради мерките срещу собственика му.

Между тези две събития на пръв поглед няма връзка. Скоро след тях обаче сред водещите новини в руски медии попада репортаж за санкциониран руснак, който спокойно е влязъл в държава от Европейския съюз. Твърди се дори, че той е бил на официални разговори с представители на държавата и за доказателство е посочена негова снимка пред сградата на държавна институция.

Властите в Литва са силно изненадани от тези публикации. Започват проверка и откриват, че въпросният олигарх – приближеният до президента Владимир Путин Евгений Пригожин, въобще не е правил опит да влезе в страната.

Вместо него е изпратен негов „двойник“ с паспорт, в който имената и датата на раждане са същите като на Пригожин, но номерата на документа са различни и затова той е допуснат. В Литва мнимият Пригожин си е направил няколко снимки, които после са се озовали в новините, и си е тръгнал.

Може да ви прилича на сюжет от шпионски филм, но е съвсем истинска история. И според Литва е внимателно планирана операция, която цели да подкопае доверието във Вилнюс и да покаже, че в граничния контрол на Шенгенското пространство има сериозни пропуски.

„Готвачът на Путин“ и неговият двойник

Всичко започва на 27 януари 2020 г., когато частният самолет на Евгений Пригожин, наричан „готвача на Путин“, каца във Вилнюс. Според доклад на Министерството на отбраната на Литва, самолетът е кацнал за техническа поддръжка, но е отпратен, без да я получи. Причината са санкциите, наложени срещу собственика му.

Евгений Пригожин е руски олигарх, близък до президента Владимир Путин. Той е известен като „готвачът на Путин“, защото има компания, която редовно осигурява кетъринг за събития в Кремъл.

Пригожин контролира базираната в Санкт Петербург Агенция за интернет изследвания - т. нар. фабрика за тролове, за която западните служби са убедени, че провежда онлайн кампании с цел да влияе на политиката в САЩ и други държави. Пригожин стои и зад частната военна компания „Вагнер“, специализирана в участието във военни конфликти, в които Русия официално не участва.

САЩ наложиха санкции срещу Пригожин и компаниите, свързани с него, през 2019 г. заради намесата в президентските избори през 2016 г. През есента на 2020 г. Европейският съюз също му наложи санкции заради участието на войниците на „Вагнер“ в конфликта в Либия в нарушение на ембаргото на ООН.

По същото време като частния самолет на олигарха, с обикновен полет от Русия пристига руснак, в чийто паспорт пише, че се казва Евгений Пригожин. Датата му на раждане е същата като на олигарха, но номерата на документа са различни, се посочва в доклада на литовското военно министерство. От летището двойникът отива направо пред Министерството на транспорта на Литва, снима се и се връща на летището за обратния полет. Мнимият Пригожин прекарва общо малко над пет часа в Литва.

Снимката от паспорта на човека, влязъл в Литва под името Евгений Пригожин, и истинският Пригожин
Снимката от паспорта на човека, влязъл в Литва под името Евгений Пригожин, и истинският Пригожин

Няколко седмици по-късно същият човек отново хваща полет до Вилнюс. Остава по-малко от ден, през който си прави снимки пред сградата на парламента и националния музей, след което напуска страната с влак за Беларус.

И след двата случая руското издание sobesednik.ru разказва съвсем различна версия на тези пътувания. Първият път сайтът твърди, че Пригожин е кацнал в Литва с личния си самолет и е бил на среща с висши чиновници от Министерството на транспорта, за да обсъдят технологично сътрудничество. Вторият път публикациите в сайта твърдят, че Пригожин е бил на среща в парламента във Вилнюс, въпреки че е под западни санкции. Други руски медии също подхващат историята, подкрепена със снимки на двойника на Пригожин.

Мнимият Пригожин пред Министерството на транспорта на Литва
Мнимият Пригожин пред Министерството на транспорта на Литва

Човекът, посетил Литва, трудно може да бъде сбъркан за Пригожин отблизо. На снимките, посочени като доказателство за посещението на Пригожин, двойникът носи ниско нахлупена шапка, каквито често носи самият олигарх, и се вижда отдалеч. Облеклото му прилича на това, което Пригожин носи обикновено.

"Психологическа информационна операция“

Това е причината властите в Литва да смятат, че случаят е „психологическа информационна операция“, чиято цел е да „подкопае доверието в международните ангажименти на Литва и да покаже пропуските в граничния контрол на Шенген“, се казва в доклада ма Министерството на отбраната на Литва, публикуван в началото на март.

Друго доказателство за това според литовските власти е паспортът на мнимия Пригожин. Директорът на контраразузнаването на балтийската държава Дариус Яунискис каза в интервю за Радио Свобода, че според Вилнюс паспортът, с който двойникът е влязъл в Литва, не е бил фалшив. Литовските власти смятат, че документът е бил издаден специално за тази „мисия“ от властите в Русия.

„За нас беше очевидно от самото начало, че това беше психологическа информационна операция“, каза Яунискис. „Мисля, че основната цел беше да се покаже, че държавните институции на Литва като държава от ЕС са слаби, че Литва не е способна да залови на собствената си територия човек под санкции, че такъв човек може свободно да се разхожда из страната. Целта беше да се покаже, че ЕС е слаб.“

Литва смята тази „операция“ за провал, защото твърденията на руските медии не са достигнали до голяма публика нито в Русия, нито по света. Въпреки това властите във Вилнюс посочват този случай като пример за кампания на Русия за дестабилизиране на държавата.

Другите двойници на Пригожин

Историята за пътуването на двойника на Пригожин в Литва не е единствена по рода си. Месец преди публикациите за посещението на олигарха във Вилнюс, в руски медии се появява новина, че Евгений Пригожин е арестуван на летището в Мюнхен.

По-късно от консулството на Русия в града казват, че той не е арестуван, а само е пътувал до там. Оказва се обаче, че Пригожин, който е бил в Мюнхен, повече прилича на „двойника“, отколкото на истинския олигарх. Това се вижда от снимки от паспортния контрол на летището, публикувани в медии.

Година по-рано, през 2019 г., петербургското издание „Фонтанка“ съобщи за трима души, които са си променили имената на Евгений Пригожин почти едновременно. Не е ясно дали датата на раждане на някой от тях е същата като тази на истинския Пригожин, какъвто е случаят с „двойника“ от Литва.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG