Връзки за достъпност

Извънредни новини

Година от началото на пандемията. Положителни са над 20% от пробите за COVID-19


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Близо 400 българи са били приети в болница с COVID-19 само през изтеклото денонощие, става ясно от данните на Единния информационен портал. Новите случаи на коронавирус в България са 2774. Това отговаря на над 20% от направените тестове.

97 души са загубили битката с болестта.

Новините идват точно година след началото на пандемията, обявена от Световната здравна организация (СЗО). Оттогава разпространението на вируса отне живота на 2 633 437 души по света и забави развитието на икономиката.

"В следващите дни и седмици очакваме още по-голямо увеличение на броя на новите случаи и на починалите", каза лидерът на СЗО Тедрос Гебрейесус. "Но никога досега не е имало пандемия, която да може да бъде контролирана", добави той, като визираше откриването на ваксини срещу болестта. За първата от тях беше съобщено около 6 месеца след началото на пандемията.

За година в България са регистрирани общо 269 579 случая на коронавирус. Тези, които са активни в момента, са 38 531.

В сряда здравният министър Костадин Ангелов отчете "тревожно увеличение на броя повиквания към националната система 112". Според Ангелов става дума за ръст от 30%, като 40-50% от всички обаждания са на хора с COVID-19.

Данните идват, след като правителството отвори отново заведенията на 1 март и три седмици преди парламентарните избори, които ще се проведат на 4 април. Ръстът на случаите позволи на наблюдателите да говорят за трета вълна на пандемията в България.

София остава най-засегнатият град - през последното денонощие са регистрирани 734 нови случая на коронавирус. На второ място е Пловдив с 223 нови случая.

По предложение на кмета на София Йорданка Фандъкова учениците от София ще се върнат към онлайн форма на обучение в петък за срок от две седмици. Заведенията обаче ще останат отворени, но с намалено работно време - те ще трябва да затварят в 22 часа.

В болница са настанени 6395 пациенти с коронавирус, като 501 от тях са в интензивни отделения.

За изминалите 24 часа са регистрирани нови 97 смъртни случая.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG