Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Лоша идея". Блинкен увери Конгреса, че Байдън иска да спре "Северен поток 2"


Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен увери представители на Конгреса, че администрацията на Байдън е против строителството на "Северен поток 2" и предвижда нови санкции.

Блинкен говори пред Комисията по външна политика към Камарата на представителите. Той каза, че президентът Джо Байдън намира за "лоша идея" завършването на почти готовия газопровод и "има ясна позиция по въпроса".

САЩ вече наложиха санкции на фирми, които участват в строителството на тръбата, която трябва да пренася газ от Русия до Германия по дъното на Балтийско море, като заобикаля Украйна.

Антъни Блинкен каза, че Съединените щати "дават ясно да се разбере, че са против завършването на проекта" и обсъждат в момента нови възможни санкции.

Конгресът на САЩ се противопоставя на "Северен поток 2", защото той засилва енергийната зависимост на Европа от Русия и ощетява Украйна, която ще загуби милиарди долари годишно от транзитни такси.

Републиканските сенатори настояват президентът демократ Байдън да наложи санкции на повече участващи фирми. В същото време, според някои експерти, администрацията на Байдън се притеснява, че нови санкции могат да влошат отношенията с Германия, която приема газопровода като чисто търговски проект.

Санкциите бяха наложени по времето на президента републиканец Доналд Тръмп. Конгресът предвиди санкции и за фирми, участващи в строителството на "Турски поток", който преминава и през България. Досега обаче САЩ не са наложили такива санкции.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG