Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна и Полша призоваха Байдън да не позволи завършването на "Северен поток 2"


"Северен поток 2" трябва да пренася 100 млрд. куб. метра газ от Русия до Германия годишно.
"Северен поток 2" трябва да пренася 100 млрд. куб. метра газ от Русия до Германия годишно.

Външните министри на Украйна и Полша Дмитро Кулеба и Збигнев Рау призоваха президента на САЩ Джо Байдън да попречи на завършването на газопровода "Северен поток 2", който свързва Русия с Германия. Двамата нарекоха проекта "опасен и разделящ".

Газопроводът ще заобиколи Украйна и така ще лиши Киев от транзитни такси от преноса на руски газ към Западна Европа.

Миналата година Конгресът на САЩ разшири списъка от свързани с проекта услуги, които подлежат на санкции. Сред тях са застраховане, изпитания на тръби, инспектиране и сертифициране. Законът е в сила от 1 януари тази година.

"Полша и Украйна отдавна предупреждават за опасностите, свързани със строителството на "Северен поток 2". Нашите призиви за бдителност и смелост бяха чути от американския конгрес", заявяват Кулеба и Рау в обща статия в Политико.

"Призоваваме президента на САЩ Джо Байдън да използва всички налични средства, за да попречи на завършването на проекта".

За да бъде завършен газопроводът, по дъното на Балтийско море трябва да бъде положена 150-километрова тръба, която ще премине през водите на Дания и Германия. Проектът е контролиран от руската държавна компания "Газпром". Капацитетът е 100 млрд. куб. метра газ годишно.

"По този въпрос Съединените щати са изключително важни. Трябва да отхвърлите твърденията, че "Северен поток 2" вече е "твърде голям, за да бъде спрян".

Двамата министри пишат, че ако проектът успее, Русия може да се опита да убеди обществеността в Украйна, че Западът не се интересува нито от собствените си принципи, нито от сигурността и благоденствието на Украйна.

"Уважаваме правото на Германия да изразява своята гледна точка. Но също така вярваме, че такива проекти не са само въпрос на двустранни отношения и трябва да бъдат оценявани от гледна точка на интересите и сигурността на Европа като цяло", пишат Кулеба и Рау.

В събота администрацията на Байдън наложи допълнителни санкции на руски кораб и неговия собственик заради работата им по проекта. Републиканците определиха това действие като "неадекватно".

"Авторитарните управници в Кремъл и навсякъде другаде могат и трябва да бъдат държани отговорни. Западът, воден от САЩ, не може да си позволи да се поддава на изнудване, което противоречи на всичко, в което вярваме", завършва писмото.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG