Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ: Газопроводът "Северен поток 2" е заплаха за трансатлантическата сигурност


Газопроводът"Северен поток 2", който ще пренася природен газ от Русия до Германия, подкопава трансатлантическата сигурност. Това се казва в позиция на Държавният департамент на САЩ, предаде ДПА.

"Северен поток 2" и втората линия на "Турски поток" са предназначени да засилят лоста на Русия за влияние над нашите съюзници и партньори и подкопават трансатлантическата сигурност", каза на брифинг говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

"Северен поток 2" е проект на руската държавна компания “Газпром”. Компаниите, участващи в завършването му, бяха подложени на санкции от САЩ още през декември 2019 г.

Американското правителство, както и някои страни от ЕС, се опасяват, че прокарването на газопровода под Балтийско море ще доведе до по-голяма зависимост на Европа от руския газ, като същевременно ще елиминира ролята на Украйна в транзита на тези доставки.

По думите на Нед Прайс САЩ ще продължат да наблюдават изграждането на "Северен поток 2", който се смята за завършен на около 90 процента. Поддръжници на проекта обвиняват Вашингтон, че се интересува единствено от това да продава своя втечнен природен газ на Европа.

Крайният срок за изграждането на продължението на „Турски поток“ през България беше средата на декември 2020 г. Тогава Свободна Европа попита пресцентровете на Министерския съвет и на Министерството на енергетиката дали газопроводът е готов, но не получи отговори.

Същият беше резултатът и след отправянето на въпроса към двете институции и към държавната газопреносна компания „Булгартрансгаз“ на 4 януари - три дни след като Сърбия обяви, че природен газ се доставя по газопровода.

На 16 декември „Медиапул“ цитира директора на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов, който съобщи, че изграждането на тръбите е завършено и че текат процедурите за издаването на документи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG