Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия възобнови строежа на "Северен поток 2" въпреки американските санкции


Руският тръбополагащ кораб "Фортуна", 14 януари 2021 г.
Руският тръбополагащ кораб "Фортуна", 14 януари 2021 г.

Русия възобнови строителството на газопровода "Северен поток 2" във водите на Дания, предадоха информационните агенции. Корабът "Фортуна", който полага тръбите, е натоварен със задачата да построи оставащите 150 км от проекта. 120 км от тях ще бъдат в датски води, а останалите 30 - във водите на Германия.

"Северен поток 2" е проект на руската държавна компания Газпром. Компаниите, участващи в завършването му, бяха подложени на санкции от САЩ през декември 2019 г.

Американското правителство, както и някои страни от ЕС, се опасяват, че прокарването на газопровода под Балтийско море ще доведе до по-голяма зависимост на Европа от руския газ, като същевременно елиминира ролята на Украйна в транзита на тези доставки.

Новината за продължаващото строителство идва седмица след решението на Вашингтон да наложи санкции и конкретно на компанията KVT-RUS, която е собственик на кораба "Фортуна". До този момент от САЩ не са коментирали възобновяването на строежа.

Очаква се, че "Северен поток 2" ще удвои доставките на руски газ до Германия. Руският президент Владимир Путин смята, че строителството ще бъде завършено през март 2021 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG