Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ наложиха нови санкции за "Северен поток-2", републиканците ги обявиха за неефективни


Логото на "Северен поток-2" върху тръба за пренос на газ, заснета в Челябинс, 26 февруари 2020 г.
Логото на "Северен поток-2" върху тръба за пренос на газ, заснета в Челябинс, 26 февруари 2020 г.

Вашингтон наложи нови санкции на руски кораб и неговия собственик заради работата им по газопровода "Северен поток-2", предадоха информационните агенции. Решението беше критикувано от републиканците в Конгреса на САЩ с аргумента, че е неефективно.

Новите санкции бяха обявени в доклад до Конгреса, внесен късно вечерта в петък.

"Северен поток-2" е газопровод, който ще свързва Русия с Германия по дъното на Балтийско море. Той е обект на критики поради две причини - че с него ще нарасне зависимостта на Европа от руския газ и че трасето заобикаля Украйна като транзитна страна в доставките.

През декември 2019 г. САЩ наложиха санкции на компаниите, участващи в строежа на газопровода, макар че тогава над 90% от задачите по проекта бяха вече изпълнени и оставаше полагането на тръби с обща дължина от около 150 км.

Санкциите доведоха до едногодишно забавяне на пусковия срок на газопровода, но през януари 2021 г. Русия обяви, че възобновява строителството.

Натискът в САЩ за разширяването на санкциите нарасна след отравянето на руския опозиционер Алексей Навални с Новичок, ареста му в Русия и масовото насилие, което полицията упражни върху хората, излезли да го защитят.

В сряда група законодатели в САЩ поиска от администрацията на Байдън информация за мерките, които ще доведат до спиране на руския газов проект малко преди пълното му завършване.

В петък стана ясно, че новите санкции на Вашингтон включват мерки срещу един руски кораб и неговия собственик, не засягат нови чуждестранни партньори в завършването на газопровода и не отговарят на въпроса дали тези действия са в състояние реално да спрат или да забавят строителството.

Според републиканеца от Тексас Майкъл Маккол добавянето на нови лица към списъка на санкционираните е "напълно неадекватно" на задачата, която САЩ са си поставили. "Ако се позволи завършването на този газопровод, това ще бъде просто победа на Владимир Путин", каза Маккол.

Републиканецът от Айдахо Джим Риш напомни, че Конгресът е разширил списъка с видовете дейности, извършвани в момента по строителството на газопровода, за да разшири обхвата на санкциите. Но Държавният департамент игнорира това, каза Риш.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG