Връзки за достъпност

Извънредни новини

Германия е против присъдата на Навални да бъде обвързвана със "Северен поток 2"


Германският министър на икономиката Петер Алтмайер
Германският министър на икономиката Петер Алтмайер

Германия подкрепя газопровода „Северен поток 2“ и не смята, че изграждането му трябва да бъде обвързвано с ареста и присъдата на руския опозиционер Алексей Навални. Това каза германският министър на икономиката Петер Алтмайер в интервю, публикувано на 7 февруари. Два дни по-рано такава позиция изрази и канцлерката Ангела Меркел.

„Северен поток 2“ ще доставя руски природен газ в Западна Европа. Газопроводът е почти напълно построен. Завършването му се забави заради наложените от САЩ санкции. Европейският парламент призова строителството на газопровода да бъде спряно след ареста на Алексей Навални.

Опозиционерът беше задържан през януари и осъден на 3 и половина години лишаване от свобода. Според съда в Москва той е нарушил условията на стара условна присъда по време на престоя си в Германия. Той беше там, за да се лекува след отравяне с Новичок. За опита за убийство опозиционерът обвинява руския президент Владимир Путин.

„Бизнес отношенията и бизнес проектите, които съществуват от десетилетия, са едно, а сериозните нарушения на човешките права са друго“, каза в интервю за в. Билд ам зонтаг Петер Алтмайер.

На 5 февруари канцлерката Ангела Меркел каза, че Берлин ще продължи да подкрепя завършването на газопровода. „Позицията за „Северен поток 2“ засега не е засегната от това [случаят на Навални]. Позицията на федералното правителство за този проект е известна“, каза тя.

Изказванията дойдоха след арестите на над 10 000 протестиращи в защита на Навални в Русия и изгонването от Москва на дипломати от държави от Европейския съюз, включително и Германия, заради подкрепата им за протестите.

„Северен поток 2“ е проект на руската държавна компания „Газпром“. Той ще може да доставя до 100 милиарда куб. м руски природен газ в Германия годишно. Той все още не е завършен. Остава да бъдат положени около 150 км тръби в германски и датски териториални води.

Компаниите, участващи в строителството на газопровода, бяха подложени на санкции от САЩ през декември 2019 г. Вашингтон смята, че „Северен поток 2“ ще доведе до зависимост на Европа от руския газ. Полша, Украйна и балтийските държави също се противопоставят на изграждането на газопровода.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG