Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия изгони трима европейски дипломати заради участие в протестите


След 23 януари в Русия се проведоха демонстрации в над 140 руски града. Нито една от тях не беше разрешена от властите. Полицията арестува над 10 000 участници в протестите. На снимката: демонстрация в Санкт Петербург на 31 януари 2021 г.
След 23 януари в Русия се проведоха демонстрации в над 140 руски града. Нито една от тях не беше разрешена от властите. Полицията арестува над 10 000 участници в протестите. На снимката: демонстрация в Санкт Петербург на 31 януари 2021 г.

Русия изгони от страната трима чуждестранни дипломати - от Германия, Швеция и Полша. Те са участвали в "незаконните демонстрации", проведени в Русия на 23 януари тази година, съобщи външното министерство в Москва.

Новината дойде часове след срещата на руския външен министър Сергей Лавров с първия дипломат на ЕС Жозеп Борел. По-късно говорител на Борел "категорично осъди" решението на Москва.

"Руската страна очаква, че в бъдеще дипломатическите мисии на Кралство Швеция, Република Полша и Федерална република Германия, както и техният персонал, ще следват строго нормите на международното право", съобщи руското външно министерство.

От Министерството на външните работи на Швеция съобщиха, че дипломати на страната не са участвали в нито една от демонстрациите, предаде Би Би Си.

Външният министър на Германия Хайко Маас каза, че страната му няма да остави без отговор експулсирането на свой дипломат, който е наблюдавал протестите, без да нарушава Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Канцлерката Ангела Меркел определи като необосновано решението за експулсиране на европейските дипломати.

Руският посланик във Варшава е бил извикан на разговор в полското външно министерство, където е бил изразен протест за действията на Москва, съобщи Ройтерс. Полша е заявила, че от нейна страна ще последват реципрочни действия.

От 23 януари до днес Русия преживя най-малко три дни с масови протести, които бяха най-многолюдните от седем години насам. Те бяха свикани от щаба на руския опозиционер Алексей Навални, най-известният критик на президента Путин, който през август беше отровен с Новичок, а след завръщането му в Москва беше арестуван и подложен на два последователно разглеждани наказателни процеса. По втория от тях имаше заседание в петък.

Във вторник Навални беше осъден на 3 и половина години лишаване от свобода. От присъдата му беше приспаднато времето, в което е бил под домашен арест, така че той реално ще излежи 2,8 години в колония от общ режим.

В съдебната зала имаше дипломати от Европа и САЩ, сред тях беше и представител на България. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова определи тяхното присъствие като намеса във вътрешните работи и опит за натиск върху съдийката. Тя каза, че с това действие "колективният Запад" се е саморазобличил.

САЩ, България и други страни от ЕС призоваха за незабавното освобождаване на Навални и осъдиха насилието, упражнено върху протестиращите. През последните 13 дни властите арестуваха над 10 000 души, настояващи за освобождаването на политическите затворници в Русия.

Русия реагира остро чрез външния си министър Сергей Лавров. Той обвини "Запада" в инсцениране на отравянето на Навални.

След отравянето на Навални с Новичок през август 2020 г. ЕС обвини Русия и наложи санкции на няколко души.

До този момент Русия отрича версията за опит за убийство на опозиционния политик и не е започвала разследване за това.

Самият Навални обвини руския президент Владимир Путин, че е дал заповедта за отравянето му. Разследване на група медии по-рано установи, че отровителите са били служители на Федералната служба за сигурност, която е подчинена на държавния глава.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG