Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС налага санкции на шестима руснаци и една организация заради отравянето на Навални


Според представителите на Германия и Франция отравянето на Алексей Навални няма как да се е случило без участието на руските власти
Според представителите на Германия и Франция отравянето на Алексей Навални няма как да се е случило без участието на руските власти

Държавите членки на Европейския съюз са постигнали съгласие за въвеждане на санкции срещу шестима руснаци и една организация заради отравянето на руския опозиционер Алексей Навални, предадоха ДПА и Франс прес, като се позовават на дипломати.

Решението за санкции е постигнато след среща на посланиците на страните от ЕС в Брюксел и следва решението взето от външните министри на страните членки, взето по време на срещата им в понеделник. Решението за замразяването на финансовите активи и забраната за пътуване ще бъде финализирано в следващите дни и ще влезе в сила веднага.

Основни инициатори на въвеждането на санкции срещу Русия бяха Германия и Франция. Според представителите на Берлин и Париж отравянето на Навални няма как да се е случило без участието на руските власти. Те обвиняват Москва за липсата на разследване по случая, както и за липсата на обяснение за отравянето.

Според източниците на ДПА санкциите ще бъдат насочени срещу представители на правоохранителните органи на Русия, чиито имена все още не са известни. Организацията, която ще получи санкции, е Държавният изследователски институт по органична химия и технологии, допълва агенцията.

По-рано в сряда руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Кремъл не е готов да толерира “недопустимия начин”, по който ЕС е реагирал по случая с Навални. Лавров заплаши, че Москва може да замрази диалога с ЕС заради липсата на разбиране относно “нуждата от диалог с взаимно уважение”. Той също така предупреди, че Русия е готова да помести в огледален черен списък представители на ЕС.

На 20 август на Алексей Навални внезапно му прилоша в самолета на път от сибирския град Томск за Москва. Самолетът кацна аварийно в Омск. Активистът беше закаран в кома в реанимацията на местната болница за спешна помощ. След два дни по настояване на роднините и сътрудниците беше откаран в Берлин.

В началото на септември германските власти обявиха, като се позоваха на анализа на лабораторията в Бундесвера, че в организма на Навални са открити следи от отрова от групата на бойните отровни вещества „Новичок“. С подобно вещество в британския град Солсбъри през 2018 година бяха отровени двойният агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. А през 2015 г. с такъв тип вещество беше направен опит да бъдат отровени българският оръжеен търговец Емилиян Гебрев, синът му и търговският директор на една от фирмите му.

По-късно през септември още две лаборатории – във Франция и Швеция – потвърдиха типа отрова в организма на Навални.

На 9 септември германските медии съобщиха, че резултатите от изследванията на Навални са предадени в Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).

Европейският съюз и САЩ призоваха Русия да проведе разследване на покушението срещу Навални. Руските власти обаче смятат, че няма основание за образуване на следствено дело, защото според анализите, които са били направени на Навални в Русия, отрова не е била открита. Представител на Русия в Организацията за забрана химическите оръжия заяви, че Берлин отказва да сътрудничи с Москва по линия на правоохранителните органи и не предоставя данните от експертизите, направени на Навални.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG