Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Моят скъп приятел". Путин и Ердоган наблюдаваха онлайн наливане на бетон в АЕЦ


Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин участваха дистанционно в церемонията.
Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин участваха дистанционно в церемонията.

Президентите на Русия и Турция участваха в дистанционна церемония по началото на строителство на нов реактор в първата ядрена централа на Турция.

Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган наблюдаваха по видео връзка изливането на бетон на трети блок на АЕЦ "Аккую" в провинция Мерсин в южната част на Турция, на брега на Средиземно море.

Строителството се осъществява от руската държавна компания "Росатом". Двете държави подписаха споразумение през 2010 г. и през 2018 г. започнаха строителството на първия от общо четири планирани реактора. Общата стойност на проекта се очаква да бъде около 20 милиарда долара.

Путин каза по време на церемонията, че проектът "ще подобри партньорството между Русия и Турция във всички сфери, ще заздрави приятелството и взаимното разбирателство между двете страни".

Ердоган очаква първият реактор да бъде пуснат в експлоатация през 2023 г. Той нарече ядрената централа "един от символите на турско-руското сътрудничество".

Ердоган се обърна към Путин с "моят скъп приятел". Президентът на Турция използва този израз и по адрес на българския премиер Бойко Борисов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG