Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Ситуацията става сериозна“. Здравните власти отбелязаха ръст на всички показатели за пандемията


Ангел Кунчев, Костадин Ангелов и Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг, посветен на ситуацията с пандемията в страната.
Ангел Кунчев, Костадин Ангелов и Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг, посветен на ситуацията с пандемията в страната.

Здравните власти отчетоха сериозен ръст на смъртните случаи в България, както и увеличаване на заболелите от COVID-19. Това стана по време на редовния брифинг, посветен на ситуацията с пандемията в страната.

“Ситуацията в определени области започва да става изключително сериозна заради разпространението на новия британски вариант на вируса”, каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Той отчете негативна тенденция по отношение на всички показатели, по които от Националния оперативен щаб (НОЩ) и Министерството на здравеопазването (МЗ) следят равнището на заболеваемостта в България.

По думите на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев изключително тревожна изглежда тенденцията за повишаване на процента положителни тестове, който за няколко седмици от около 4% е достигнал до над 20%.

За една седмица значително са се повишили броят на заразените и броят на смъртните случаи на 100 хил. души в България. Преди седмица заразените са били 249 на 100 хил. души население, а смъртните случаи - 8.1.

Данните от четвъртък показват, че заразените са вече 380 на 100 хил., а смъртните случаи - 12.7.

Според председателя на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски от 14 дни България се намира във фаза на експоненциално нарастване на случаите като са достигнати нивата от края на октомври и началото на ноември 2020 г. Той отчете, че спрямо този период броят на заразените на 100 хил. се е повишил с 38%, а броят на смъртните случаи - с 53%. Сериозно нарастване се отчита и при настанените в болница, които са с 12% повече спрямо есенните месеци, докато тези, настанени в интензивни отделения са се увеличили с 11%.

“Вече има болници с изчерпани и полуизчерпани капацитети. Важно е с какъв медицински ресурс разполага държавата. Когато се изчерпи всичко – тогава има опасност много хора да не получат адекватна медицинска грижа“, каза Мутафчийски.

Той добави, че в момента се наблюдава промяна в тенденцията на разпространението на вируса в рамките на едно домакинство. Ако при първата и втората вълна често се е случвало да има по един или двама болни в семейство, сега вирусът достига до всички.

Министър Ангелов за пореден път подчерта, че за справянето с кризата “няма верни решения и верни модели“. По негови думи България е постигнала много, но призна, че със сигурност са били допускани и грешки.

Той отново спомена за “български модел“ в реакцията на пандемията, но този път го използва във връзка със “загуба на желанието да бъдем заедно, губим го само в България“. В последните две седмици той на няколко пъти беше заявил, че в Европа “вече се говори за български модел“ по отношение на успешното справяне с кризата.

Здравният министър подчерта, че все повече млади хора се заразяват с коронавирус. Той съобщи, че в момента заразените под 18 години са общо 139 души, а в инфекциозните отделения в Бургас има заразени бебета.

По отношение на медицинския персонал министърът съобщи, че в момента активните случаи са 760, като 113 медици са настанени за лечение в болниците, а 7 от тях са в интензивни отделения. Общо от началото на пандемията положителни за COVID-19 са били 10 644 медицински лица.

По думите на Ангелов в момента заетите легла за лечение на COVID-19 в страната са 58%, а интензивните – 65 %.

“Ситуацията с болничното настаняване е подобна на тази в периода между 8 и 21 октомври“, казаха още от НОЩ.

Като най-тежка здравните власти определиха ситуацията в областите Плевен, Кюстендил, Враца, София. Във всички области с висока заболеваемост бяха предприети допълнителни ограничителни мерки.

Единствената положителна тенденция беше отчетена в процентното отношение между излекуваните и новите случаи в момента.

По време на пресконференцията изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов съобщи, че от Европейската агенция по лекарствата не са открили връзка между една от партидите с ваксина на AstraZeneca и случаи на тромбоза на ваксинирани с нея в Австрия. Новината за спряната от Виена партида стана публична в сряда, а се оказа, че България е една от 17-те държави, които са получили от дозите.

По думите на Кирилов в България вече са поставени дози от тази пратка, но досега не е съобщено за странични ефекти. Той каза, че през април се очакват 250 хил. дози от продукта на Пфайзер, над 80 хил. от този на Модерна, но все още няма яснота колко ще бъдат доставени от АстраЗенека.

Здравният министър акцентира на липсата на яснота за доставките и подчерта, че е трудно да се съставя стратегия, без да има налична информация.

“И аз искам по 500 хил. дози от всяка ваксина да има, ама не идват. Просто не идват. Това е истината“, каза той.

По отношение на ваксинацията беше съобщено, че към момента са ваксинирани 140 хил. души на възраст над 60 години, което по думи на министъра е около 50% от тази възрастова група.

Здравният министър призна за проблеми относно процеса на имунизация на членовете на секционните избирателни комисии, за които здравните власти запазиха голям брой дози от продукта на Pfizer. Той допусна също, че голям брой от записалите се за участие в изборния процес са го направили само, за да получат ваксина.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG