Връзки за достъпност

Извънредни новини

ВКС отложи делото срещу Марешки, за да не окаже "влияние върху изборния резултат"


Веселин Марешки (вдясно) и новият му политически съюзник Валери Симеонов
Веселин Марешки (вдясно) и новият му политически съюзник Валери Симеонов

Делото за изнудване, образувано срещу Веселин Марешки, което трябваше да се гледа другата седмица, ще се гледа след изборите. Това става ясно от разпореждане на Върховния касационен съд (ВКС), с което е уважена молба на подсъдимия.

В средата на септември миналата година зам.-председателят на парламента и един от лидерите на предизборната „Патриотична коалиция – ВОЛЯ и НФСБ“ Веселин Марешки беше осъден от Варненския апелативен съд на 4 години затвор и 8000 лв. глоба по обвинение, че е участвал в изнудване през 2014 г. В момента делото се гледа на последна инстанция.

„Разглеждането на делото пред касационния съд в хода на тази [предизборна] кампания би могло да попречи на [Марешки] да участва пълноценно в нея и да окаже влияние върху изборния резултат“, се казва в разпореждането на председателя на I наказателно отделение на ВКС Мина Топузова от 5 март, което беше предоставено на Свободна Европа от съда.

Съдия Топузова се позовава на решението на Районната избирателна комисия във Варна от 1 март, с което е регистрирана кандидат-депутатската листа на коалицията с партията на другия зам.-председател на парламента Валери Симеонов. По информация на Свободна Европа досега Марешки не е ставал причина за забавяне на процеса.

Делото, по което бизнесменът беше осъден от Варненския апелативен съд, е първото дело срещу него. Впоследствие от това производство бяха отделени материали за организирана престъпна група, разследвани и до момента от Специализираната прокуратура в София. Заедно с Марешки беше осъдена като негова съучастница и Красимира Колева, която получи 3 и половина години затвор и 6000 лв. глоба.

Сюжетът на обвинението се върти около наем за имот на ул. „Студентска“ във Варна, който собственикът на пицария Асен Миланов е плащал на бившия мъж на Колева – Тони Димитров. Прокуратурата твърди, че тя е потърсила за помощ Марешки, познавайки го като човек с контакти, който „винаги се стреми докрай да преследва желания от него резултат, независимо от характера на използваните за постигането му средства“.

След намесата на бизнесмена политик, който на свой ред претендира за собственост на земята пред заведението, се стига до унищожаване на част от имуществото на въпросната пицария. Лидерът на „Воля“ дори влиза във физически конфликт с бившия общински съветник и настоящ председател на проруската партия „Възраждане“ Костадин Костадинов, към когото за помощ се е обърнал собственикът на заведението Асен Миланов. Марешки имаше обвинение и за удар в лицето на Костадинов, но то отпадна заради изтекла давност.

Миналата есен Варненският апелативен призна за виновни Марешки и Колева за това, че са опитали да принудят Миланов да плаща месечен наем от 10 000 лв. като „деянието било придружено с унищожаване и повреждане на имущество“. Двамата обжалваха присъдите си и така казусът стигна то Върховния касационен съд.

По другото разследване срещу Марешки той е обвинен заедно със съпартийците си Кръстина Таскова и Пламен Христов за участие в организирана престъпна група за изнудване на аптекари. Делото беше прекратявано, възобновявано и връщано във Варна преди отново да се озове в спецпрокуратурата, откъдето не са съобщавали информация за хода му от 2018 г. насам. Междувременно бизнесменът се появи на националното съвещание на прокуратурата, свикано от главния прокурор Иван Гешев в края на август 2020 г.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG