Връзки за достъпност

Извънредни новини

Унгария отказа да върне в ефир независимото "Клубрадио"


Унгарският медиен регулатор отхвърли искането за издаване на лиценз и връщането на ефирната честота на последното независимо радио в страната, съобщава унгарската секция на Радио Свободна Европа. Международният медиен институт нарече решението "още едно нарушаване" на медийната свобода в държава членка на Европейския съюз.

„Клубрадио“ излъчваше в района на унгарската столица Будапеща. Новините и публицистичните предавания на медията често са критични към управлението на премиера Виктор Орбан и правителството му.

През септември 2020 г. унгарският медиен регулатор, съставен изцяло от лоялни на Орбан членове, отказа да продължи лиценза на радиото. След това радиото загуби и битката в съда срещу това решение.

Когато ефирът заглъхне
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

Според медийния регулатор в Будапеща радиото е нарушило закона като е пропуснало срок да подаде документи за регистрация. Затова институцията отне лиценза му, а съдът отказа да му го върне.

Европейската комисия, Съветът на Европа и международни неправителствени организации критикуваха властите в Унгария заради случая.

Миналия месец радио станцията кандидатства публично в опит да си върне радио честота, но в четвъртък искането не беше одобрено въпреки че "Клубрадио" беше единственият кандидат. Медийният регулатор аргументира решението си с твърденията, че в документите е имало грешки и не са били срещнати основни стандарти за излъчване.

Медията може да обжалва в срок от 15 дни. От ръководството нарекоха решението "незаконно" и казаха, че ще продължат да излъчват в интернет.

Критици на властта в страната обвиняват медийния регулатор в политическо пристрастие при взимането на решения. Правителството отрича всякаква намеса в медийните въпроси.

Говорителят на Европейската комисия Кристиан Виганд каза, че случаят с „Клубрадио“ „само засилва притесненията“ на институцията за медийната свобода и плурализма в Унгария.

Страната е на 89 място в класацията за свобода на пресата на международната неправителствена организация „Репортери без граници“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG