Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ваксинацията с AstraZeneca може да бъде подновена от четвъртък


 Здравният министър Костадин Ангелов
Здравният министър Костадин Ангелов

Масовата ваксинация с препарата на AstraZeneca в България може да бъде подновена от четвъртък. Това ще се случи ако до сряда излязат всички очаквани резултати от лабораториите на Съдебна медицина – Пловдив. Това стана ясно от думите на здравния министър Костадин Ангелов в Гоце Делчев в събота.

В петък в България временно се спря имунизирането с ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca и Оксфордския университет. Решението беше взето от премиера Бойко Борисов, който нареди прилагането на препарата да бъде спряно, докато Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения относно безопасността му.

Причината за решението е смъртен случай на жена, която по-рано е била ваксинирана с препарата на AstraZeneca. Случаят е от 12 март в Пловдив и до момента няма доказателства за причинно-следствена връзка между смъртта и ваксинацията.

"Докато не излязат пробите, ние ще задържим този процес, колкото и да е трудно, колкото и да няма достатъчно количества ваксини, за да продължим напред. Ако до сряда излязат всички резултати, може в четвъртък да възстановим ваксинационния процес“, обясни Ангелов.

Ангелов съобщи, че записаните в електронната система ще бъдат информирани своевременно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG