Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕК: Пропорционалното разпределение на ваксините зависи от държавите-членки


Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел

Европейската комисия защити своята политика на разпределение на ваксините срещу COVID-19, след като в събота шест страни от ЕС, сред които и България, се оплакаха, че препаратите не се раздават справедливо, съобщи БТА, позовавайки се на Ройтерс.

В общо писмо до Комисията и Европейския съвет лидерите на Австрия, България, Латвия, Словения и Чехия, към които по-късно се присъедини и Хърватия, поискаха въпросът да бъде обсъден на европейско ниво.

В отговор ЕК казва, че дозите се разпределят пропорционално според числеността на населението на отделните държави и като се взимат предвид епидемичните данни.

ЕК отбеляза, че гъвкавата политика, договорена от 27-те държави, позволява на държавите, които са в по-тежка епидемична ситуация, да получат достъп до повече дози, ако други страни се съгласят да не вземат полагащите им се бройки.

Връщането към пропорционалното разпределение на ваксините зависи от държавите членки, подчерта Европейската комисия и даде да се разбере, че самата тя предпочита този метод, допълва БТА.

Комисията е критикувана за бавното темпо на ваксинацията в ЕС, въпреки че правителствата на страните от съюза играят главна роля при купуването на ваксините и изготвянето на ваксинационните планове, отбелязва Ройтерс.

"Вярно е, че бяха допуснати грешки"

Междувремнно зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс призна, че Европейският съюз е допуснал грешки при разработването на стратегия за страните членки за ваксинация срещу коронавируса.

"Вярно е, че бяха допуснати грешки при поръчването на ваксините в Брюксел, както и в страните членки. Първото, което трябва да се направи, е да се гарантира, че цяла Европа ще получи ваксина", каза Тимерманс в интервю за неделния брой на германския в. "Тагесшпигел", цитирано от БТА.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза от своя страна, че европейският подход е "в интерес на по-богатите държави членки като Германия".


В петък австрийският канцлер Себастиан Курц обвини някои държави, без да ги назовава, че са договорили задкулисно повече ваксини, отколкото биха получили пропорционално на числеността на населението си, и това е довело до несправедливо разпределяне на ваксините между 27-те.

Според опозицията в Австрия обаче Курц се опитва да отклони вниманието от бавния напредък на ваксинационната кампания в страната.

Писмото, което призовава за "европейско решение", е било изпратено до председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен. Очаква се темата да бъде коментирана по време на следващата среща на върха на ЕС е планирана на 25 и 26 март.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG