Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Казах им, че не съм шпионин". Когато от журналиста се иска да следи врага


"Няколко пъти им казах, че не съм шпионин", казва бившият репортер за RT Даниел Ланге.
"Няколко пъти им казах, че не съм шпионин", казва бившият репортер за RT Даниел Ланге.

Германски журналист, който е работил за контролираната от руското правителство телевизия RT (Russia Today), каза, че е бил каран от работодателя си да шпионира руския опозиционер Алексей Навални, докато той се лекуваше в Германия.

Даниел Ланге разказа пред германски медии, че е бил инструктиран да използва журналистическата си карта и да провери колко близо може да се добере до отделението в болница Шарите в Берлин, където се възстановяваше Навални. Задачата пред Ланге е била "внимателно да снима въоръженото присъствие" в лечебното заведение.

В четвъртък Ланге обясни пред Радио Свободна Европа, че тази задача е "нямала нищо общо с журналистическата работа". Това го е накарало да прекрати работата си за RT Deutsch, германският клон на контролираната от руското правителство телевизия.

Ланге разказа, че задачата да проникнат колкото се може по-близо до стаята на Навални е била поставена на него и негов колега. От тях се е искало да докладват колко "контролни пункта" могат да преминат без да бъдат забелязани.

"Няколко пъти им казах, че не съм шпионин. Попитах ги какво ще ми се случи в Русия, ако тайно снимам войник пред военна болница", каза Ланге.

Германският журналист каза, че умишлено се е представил в болницата като репортер на "RT от Русия". След това Ланге е получил друга задача - да наблюдава началника на екипа на Навални, Леонид Волков, както и Мария Певчик, която оглавява екипа за разследвания на руския опозиционер.

"Да открия координатите на Волков по една снимка от неговия апартамент беше абсурд, лишено от всякакъв журналистически смисъл", каза Ланге.

"Волков не се криеше в Берлин и даваше интервюта. Който е искал да го интервюира, трябваше просто да се обади".

Ланге каза също пред Радио Свободна Европа, че неговият оператор е бил инструктиран от новото ръководство на медията "да покаже цялата мръсотия на Германия".

"Аз бях инструктиран да избирам само тези кадри, които показват Германия откъм лошата страна. Тогава реших да напусна и да съобщя какво се случва зад кулисите".

Руската телевизия RT съобщи в сряда, че възнамерява да съди германския таблоид Билд, където Ланге за първи път отправи обвиненията си към тях.

Според RT твърденията на Ланге може да са част от кампания срещу руската телевизия в Германия. Журналистът издаде миналата седмица книга със заглавие "RT Deutsch отвътре: Медийната армия на Путин в Германия", в която разказва за своя двугодишен опит в телевизията. В книгата е описан и случаят, в който ръководството е искало Ланге да шпионира Навални.

Критикът на Кремъл беше арестуван на 17 януари след като се завърна от Германия, където се лекуваше след отравянето с новичок в Русия.

Навални твърди, че покушението е наредено лично от президента Владимир Путин. Федералната служба за сигурност и Кремъл отричат тези обвинения.

Миналия месец съд в Москва реши, че Навални е нарушил ограниченията на стара условна присъда и го изпрати в затвора да доизлежи оставащите 2 години и половина.

Навални първо съобщи, че е в следствен изолатор в град Владимир, на 100 км източно от Москва. Миналата седмица обаче е бил преместен на неизвестно място.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG