Връзки за достъпност

Извънредни новини

Две присъди за ден. Навални ще плати 11 500 долара за клевета и ще отиде в трудов лагер за 2 години и половина


Алексей Навални в съдебната зала в събота. Той е поставен в стъклена клетка, от която наблюдава процеса.
Алексей Навални в съдебната зала в събота. Той е поставен в стъклена клетка, от която наблюдава процеса.

Руският опозиционер Алексей Навални беше осъден по две дела в един и същи ден. В събота вечерта той беше осъден по дело за клевета срещу ветеран от Втората световна война, а часове по-рано апелативната инстанция потвърди присъда, по която Навални трябва да прекара 2 години и половина в трудов лагер с общ режим.

Алексей Навални е най-известният критик на президента на Русия Владимир Путин. През август той беше отровен с нервнопаралитичното вещество Новичок на руска територия, а после беше излекуван в Германия. През януари той беше арестуван в Москва след като слезе от самолета от Берлин.

Двете дела в събота бяха разглеждани на фона на призивите на ЕС и САЩ политикът да бъде освободен незабавно. Същото постанови и Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ). Русия коментира това като намеса във вътрешните работи на страната.

Делото за клевета, по което Навални беше осъден в събота вечерта, се отнася до епизод от юни 2020 г., когато протича рекламната кампания на Кремъл в полза на поправките в руската конституция. В едно от официалните видеа, направени от властите, се появява и ветеранът Игнат Артьоменко, който, наред с други участници, призовава хората да подкрепят поправките по време на предстоящия референдум.

Дни по-късно Алексей Навални коментира това видео на Кремъл и нарича участниците в него “продажни лакеи”, “позор за страната”, “хора без съвест” и “предатели”. Делото за клевета на Артьоменко е заведено почти незабавно, но ходът му е спрян от отравянето на Навални с Новичок през август същата година. То е възобновено след като Навални се прибира от Берлин, където се е лекувал.

В събота вечерта Алексей Навални беше осъден да плати на ветерана 850 хиляди рубли (11 500 долара).

По-рано през деня съдът потвърди на втора инстанция присъдата по друго дело, по което Навални беше осъден на 2 февруари, но намали с около 50 дни престоя му в трудовия лагер. Според окончателното решение от събота Навални ще остане лишен от свобода общо 2 години, 6 месеца и няколко дни.

Старото дело, по което Навални трябва отиде в трудов лагер, е прието от ЕСПЧ за процес, в който е било нарушено правото на свободен процес на Навални. То косвено е признато за такова и от самите руски власти, които изплатиха обезщетение на политика за това нарушение.

Една от причините ЕСПЧ да се произнесе по този начин е фактът, че делото е било за измама, докато самият пострадал е заявил в съда, че не е бил измамен от обвиняемия.

“Виж ти, колко странно – каза самият Навални в събота пред съда. - По това дело ме съдиха през 2014 г. Тогава потърпевшите бяха в съда и направо си издиктуваха за протокола, че никакви щети не са понесли от Навални. И съдията какво вика? - Че следствието по-добре знае нанесъл ли съм щети или не съм. После пък имаше едно решение на ЕСПЧ, че делото е било изфабрикувано, а сега има и [тяхно] решение да ме освободят. А пък мене си ме съдят и съдят, и съдят, и съдят”.

В събота в съдебната зала присъстваха представители на Литва, Латвия, Естония, Полша, Норвегия, Швеция, Финландия, Дания, Нидерландия и ЕС. Няма данни за представител на България, която имаше свой пратеник при предишното заседание на съда.

Присъствието на чуждестранни дипломати беше коментирано от руското външно министерство като опит за натиск върху съдията по делото.

Веднага след задържането на Навални на московското летище през януари 2021 г. екипът му разпространи филма “Дворец за Путин”, подготвен в предишните месеци. Той показва голяма сграда на брега на Черно море, за чийто притежател беше обявен президентът на Русия. Путин отрече да е крайният собственик на имота, а след това за такъв се обяви негов приятел от детските години – бизнесменът Аркадий Ротенберг.

За по-малко от три седмици филмът беше гледан от над 100 милиона души.

Отравянето на Навални, последвано от ареста и присъдата му, както и съдържанието на филма му предизвикаха масови протести срещу Кремъл в над 100 града в Русия. Демонстрациите бяха съпроводени от полицейско насилие и безпрецедентното задържане на над 10 000 души след три протеста, проведени в рамките на 10 дни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG