Връзки за достъпност

Извънредни новини

Най-кървавият ден. Над 50 протестиращи са убити за ден в Мианмар


Най-малко 50 души бяха убити, а десетки бяха ранени, след като силите за сигурност откриха огън по протестиращи срещу военния преврат в Мианмар, предаде Ройтерс. Демонстрациите се проведоха в неделя в Янгон - най-големият град в страната.

Това е най-кървавият ден от 1 февруари насам, когато военните поеха контрола над страната. По информация на Радио Свободна Азия загиналите са 63 души. Според активисти над 2100 души са били задържани.

Насилието в неделя започна след подпалването на няколко китайски фабрики. Много от протестиращите вярват, че Китай стои зад военния преврат.

Междувременно Южна Корея спря износа на оръжия за Мианмар, а правителството в Япония съобщи, че обмисля как да реагира на случващото се.

"В бъдеще Япония ще обмисли как да реагира по отношение на икономическото сътрудничество с Мианмар”, каза пред медии главният секретар на кабинета Кацунобу Като.

В началото на февруари военните в Мианмар поеха контрол над страната, след като задържаха лидерката на управляващата партия “Национална лига за демокрация” (NLD) и фактически управляваща Аун Сан Су Чжи и други водещи политически фигури, сред които и президента Вин Мин.

В понеделник Аун Сан Су Чжи трябва да бъде изслушана в съда. Носителката на Нобелова награда за мир е с четири повдигнати обвинения, сред които и притежания на нелицензирани радиостанции.

В страната е обявено военно положение за срок от една година. Жертвите вече са близо 150.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG