Връзки за достъпност

Извънредни новини

Почина основателят на "Тангра" Константин Марков


Музикантът и основател на група Тангра Константин Марков е починал в понеделник от усложнения от COVID-19. Това съобщи радио Z-Rock, позовавайки се на дъщерята на Марков.

По-късно съпругата му Лора-Йош Марков публикува кратко съобщение в профила на музиканта във Фейсбук.

"Косьо даде много не само на нас, Косьо даде много и на България. Няколко поколения българи са израснали и възпитани с песните на Тангра в дух на свободолюбие и непримиримост. Косьо и безбройните му живи и вече починали приятели бяха част от този бунтарски дух, който съхрани страната и вдъхна оптимизъм за по-добър живот - преди и сега", написа Маркова.

Константин Марков е роден на 3 октомври 1949 г. в София. Към края на 60-те години става част от Бъндараците, свирейки на бас китара. Бил е част от акомпаниращите състави на Емил Димитров и Лили Иванова, а през 1976 основава група Тангра.

Първият голям хит на групата е „Ако имаш време“. С тази песен тя печели „Младежкия конкурс за забавна песен“ през 1978 г.

На следващата година Тангра отново печелят конкурса, но с песента „Очакване“ с вокалист Вили Кавалджиев. Групата пробива с песните "Богатство" и „Нашият град“ - саундтрак към филма "Оркестър без име".

През 1982 г. Тангра издава дебютния си албум, озаглавен „Нашият град“. През 1992 г. Константин Марков и Кирил Маричков основават радио „Тангра“, което първото рок радио в България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG