Връзки за достъпност

Извънредни новини

Българи по света искат спешна промяна, за да гласуват. "Няма как," отговаря ГЕРБ


Кампанията на българите по света се нарича "Имаш право на България"
Кампанията на българите по света се нарича "Имаш право на България"

Народното събрание няма да се събере на извънредно заседание, за да премахне ограниченията в Изборния кодекс, които ще възпрепятстват гласуването на българи в страни извън Европейския съюз. Такава е нагласата в управляващото мнозинство, показва проучване на Свободна Европа.

Забраната засяга най-вече сънародниците ни в три държави: САЩ, Великобритания и Турция. Тъй като те се извън ЕС, избирателните секции, които могат да се открият на тяхна територия, са най-много 35. В трите страни ЦИК разкри максималния брой пунктове за гласуване - по 35. Заявленията за гласуване, на чиято база се откриват секции, обаче са много повече.

Само във Великобритания 16 159 български граждани подадоха електронно искане да упражнят правото си на глас. Много от желанията им не са удовлетворени и те ще трябва да гласуват в секции в други населени места. В Турция такива заявления са подписали 20 854 българи, а в САЩ – 5030.

Каква е разликата за гласуващите може да се види при сравнение с други държави. Заявленията, подадени от българите в Германия, са точно 13 493. За този брой подписи там се разкриват 69 избирателни пункта. При повече заявления във Великобритания - 16 159, секциите са почти наполовина, 35.

Разкриването на ограничен брой секции за много желаещи предполага опашки и усложняване на гласуването. Това е и един от основните аргументи на българите зад граница, които настояват за спешна промяна на изборния закон. Подобно нещо обаче няма да се случи.

Мандатът на този парламент изтича на 26 март, а в момента депутатите са в отпуск за провеждане на предизборна кампания. Правилникът на Народното събрание дава възможност при неотложни ситуации народните представители да се съберат извънредно. Управляващите обаче не възнамеряват да участват в такава инициатива.

“Няма как Изборният кодекс да се промени на едно извънредно заседание”, гласи официалната позиция на ГЕРБ пред Свободна Европа.

За извънредно заседание на парламента настояха от извънпарламентарната коалиция “Демократична България”. По техни изчисления заради тавана от 35 секции във Великобритания няма да могат да бъдат разкрити около 50 места за гласуване, въпреки че има достатъчно заявления за такъв брой.

Съберете парламента, направете нещо наистина патриотично и човешко.
Христо Иванов, Демократична България

“Съберете парламента, направете нещо наистина патриотично и човешко. Дайте възможност на тези хора да си упражнят правото на глас, да си упражнят правото на България. Тя не е ваша, тя е на всички българи, особено на всички, които искат да гласуват и да участват в този процес”, обърна се Христо Иванов към всички парламентарно представени партии.

През уикенда недоволството на българите в чужбина се пренесе и в основния комуникационен канал, използван от премиера – профилът му във Фейсбук.

Десетки коментари под постовете на Борисов от обиколките му из страната съдържаха логото на кампанията на българите в САЩ “Имаш право на България“. Те призоваваха управляващите за незабавни промени в Изборния кодекс.

“Монтирайте секции за гласуване в чужбина, пък да видим”, гласи коментар на Иван Кирилов под видео на Борисов от монтирането на нов пешеходен мост над околовръстното шосе на София.

“Докато обикаляте границите, направете нещо смислено за българите отвъд тях: призовете за извънредно свикване на Народното събрание и отмяна на ограничението от 35 секции в страните извън ЕС от Изборния кодекс!”, пише Боряна Китова под друго видео на Борисов, този път от граничния пункт при Калотина.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG