Връзки за достъпност

Извънредни новини

Писмо потвърждава, че Навални е в ИК-2 – една от най-строгите колонии в Русия


Затворът в град Покров - ИК-2.
Затворът в град Покров - ИК-2.

Опозиционният лидер Алексей Навални е настанен в затвора в град Покров - ИК-2. Това съобщи руската държавна новинарска агенция ТАСС. От Антикорупционния фонд на Навални обаче твърдят, че все още не са получили официална информация за неговото местонахождение.

ТАСС се позовава на писмо, получено от съда, според което Навални е в затвора ИK-2, където е бил преместен преди няколко дни.

Въпросът за местонахождението на критика на Кремъл е на дневен ред, откакто неговите адвокати поискаха да го посетят в центъра за задържане в район Владимир, но установиха, че той вече не е там.

ТАСС посочва, че писмото, потвърждаващо местонахождението на опозиционера, е всъщност уведомление от съда по делото на Навални срещу бездействието на разследващите по случая с отравянето му. Писмото е изпратено до шефа на ИК-2, за да “уведоми Навални, че делото ще бъде разглеждано на 16 март”.

Съдът иска от администрацията на колонията "да осигури участието на Навални в съдебното заседание посредством видеоконференционна връзка", се казва в писмото.

Иван Жданов - директор на Антикорупционния фонд на Навални, написа в Туитър, че въпреки това “все още няма официална информация за неговата локация”.

Нални беше задържан на летището в Москва през януари, веднага след завръщането му от Германия, където се лекуваше след отравяне с вещество от семейството на Новичок. Най-известният критик на Путин първоначално беше държан в арест в Москва. Той беше осъден на ефективно лишаване от свобода по старо дело с условна присъда и трябва да излежи 2 и половина години в "колония с общ режим".

След това беше преместен в района на Владимир, на 100 км източно от столицата. На 4 март самият той съобщи, че се намира в СИЗО-3 (следствен изолатор) "Колчугино", Владимирска област. До този момент близките на опозиционера и активистите от неговия Фонд за борба с корупцията предполагаха, че той е именно в ИК-2 (изправителна колония) - колонията, известна като най-строгата в европейската част на Русия.

Руските власти обикновено не предоставят информация за трансфера на затворници. ЕС и САЩ наложиха санкции на Русия заради действията срещу Навални и призоваха за неговото незабавно освобождаване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG