Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мястото, където не можеш да спиш. Как изглежда лагерът, в който е изпратен Навални


Алексей Навални в съда, 20 февруари 2021 г.
Алексей Навални в съда, 20 февруари 2021 г.

Той се казва ИК-2 и е известен като едно от четирите места в Русия, където осъдените се молят да не попаднат. На руски го наричат "колония с общ режим", но извън Русия това се казва трудов лагер или място за принудителен труд.

Най-известният критик на руския президент Алексей Навални попадна точно в ИК-2, след като беше осъден на ефективно лишаване от свобода по старо дело с условна присъда. Официално местонахождението му не се обявява от властите, но негови привърженици са убедени, че именно това е мястото.

През август Навални беше отровен с Новичок, през януари - арестуван от руските власти, а през февруари - осъден. Той ще трябва да остане 2 и половина години в "колония с общ режим".

Изразът "общ режим"

Изразът "общ режим" оставя впечатлението, че Навални все пак не е осъден на най-страшното в Русия - "колония със строг режим". Но ИК-2 е точно едно от местата, известно като лагер с погрешна категоризация. Там няма никаква връзка с околния свят, а престоят е насочен към пречупване на волята. Това става без бой.

ИК-2 се намира само на стотина километра от Москва, но близостта със столицата е измамна. В действителност не бива да се очаква, че Навални ще бъде посещаван редовно, нито че ще може да пише оттам.

За живота в ИК-2 разказаха двама души, които са излезли оттам през миналата година. Единият е активистът Константин Котов, който година и половина е бил там заради това, че е участвал в четири мирни протеста и е публикувал пост във фейсбук. Другият е бившият скинхед Дмитри Дьомушкин, ултранационалист, който беше осъден на 2 години и половина за екстремизъм. И двамата говориха пред "Отворени медии" (Открытые медиа) и Медиазона.

Как изглежда лагерът

ИК-2 е съставен от няколко двуетажни бараки с легла на два етажа. Осъдените са около 400. Има душ, който се ползва само от дневалния. Веднъж седмично се полага баня за всички останали.

В промишлената част на лагера има шивашка фабрика и цехове за дървообработка, производство на бои и комплектоване на продукцията.

Котов е бил докаран в ИК-2 през ноември 2019 г. Бил е остриган нула номер, облечен в роба и сниман на видео как държи метла и казва, че ще изпълнява всички задачи по благоустройство на територията.

Един ден в лагера

Строевата отнема по един час сутрин и един час вечер. Два пъти в седмицата осъдените метат пътеките, чистят снега, поливат цветята. Работят в цеховете.

През останалото време принудително гледат телевизия, казва Котов.

"През цялото време гледахме телевизия - федералните канали, музикалните, по цял ден, организирано. Не можеш да заспиш, да затвориш очи, веднага те побутват и те принуждават да гледаш телевизия", спомня си той.

Всъщност, лагерът не може да бъде описан обобщаващо, защото в него има различни зони и те следват различен режим. Така наречените "политически" осъдени попадат в Сектора за усилен контрол "А", който също се нарича и "Пети отряд", казва бившият скинхед Дмитри Дьомушкин. Той е убеден, че Навални ще попадне първо там.

Самият Дьомушкин се е озовал в сектора, след като е бил попитан от ръководството на лагера как се отнася към Владимир Путин. Той се зачудил на въпроса и казал: "отрицателно".

Секторът за усилен контрол "А"

Това е място, на което не можеш да спиш, защото трябва да се подписваш в една тетрадка на два часа през деня и всеки час през нощта. Формално времето за сън е 7 часа и половина.

Тези, които се намират в сектора, не работят, а само "спазват режима". Престоят им има за цел да ги пречупи, казва Дьомушкин.

Разходките не са регламентирани и се позволяват според случая. Посещението на местния храм и будките за храна са забранени.

Няма телефон, интернет, нито право на срещи.

Гледането напред е забранено, трябва да стоиш с наведена глава където и да се намираш, с ръце зад гърба. Ако не спазваш режима, наказват други осъдени, а не теб самия.

Никого не бият. Създават една тетрадка с името на осъдения отгоре, в която се записва всичко, което е казал някому и всичко, което са му отговорили. информацията се попълва от активисти измежду осъдените, които всяка сутрин докладват на ръководството и получават инструкции как да действат нататък.

Шести режимен отряд

Това е мястото, в което попада един "политически" след Сектора за усилен контрол. Там също не се работи. Режимът е същият, като в Сектора, но малко по-лек. Няма го например това подписване в тетрадката през час през нощта.

Единствената връзка с външния свят е правото да пишеш писма на ръка, но имаш право да ги пишеш само по 15 минути в седмицата, казва Константин Котов. Той самият е пишел едно писмо цял месец.

От време на време се разрешава разговор по телефона, който се подслушва от администрацията.

"Сигурен съм, че Навални е изпратен там заради този пълен контрол и тази пълна изолация", казва Котов пред Медиазона.

Общият тормоз

Дьомушкин казва, че в лагера не бият, но Котов задочно му възразява - бият по петите с отвинтен крак на табуретка, казва той.

Общата им оценка обаче е за пречупване на волята на човека, озовал се там. "Създадени са такива условия, че вие през цялото време имате чувството, че занякъде сте закъснели", казва Дьомушкин.

"Би трябвало да имате много време, а всъщност нямате никакво. Дават ви няколко минути да си оправите леглото по конец. Дават ви две минути да се облечете в зимни дрехи и да изтичате навън", казва той.

Физическите упражнения понякога се провеждат с часове в задушна стая, а после осъдените излизат мокри навън по долна фланелка.

Докато е чакал да го разпределят в някой лагер, той се е надявал да не попадне на четири места - в Омск, Карелия, Красноярск или Владимир.

ИК-2 е във Владимирска област.

"Затваряме един, за да уплашим милиони." Речта на Навални пред съда
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:21 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG