Връзки за достъпност

Извънредни новини

Блинкен призова за по-близки връзки с Япония и противопоставяне срещу Китай и Северна Корея


Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, министърът на отбраната Лойд Остин и външният министър на Япония Тошимицу Мотеги по време на срещата им в Токио
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, министърът на отбраната Лойд Остин и външният министър на Япония Тошимицу Мотеги по време на срещата им в Токио

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова за засилване на връзките с Япония и готовност за отпор срещу Китай и Северна Корея. Това се случи по време на първата му международна визита на поста, която се проведе в Токио, предаде Ройтерс.

Заедно с министъра на отбраната Лойд Остин първият дипломат на Вашингтон очерта няколко ключови проблема в Източна Азия, като освен засилващата се роля на Китай и ядрената заплаха от Северна Корея, той посочи като тревожни и събитията в Мианмар, както и преминаването през Южно и Източнокитайско море.

“Демокрацията, човешките права и съдебните системи са под заплаха на много места, включително в този регион, било то в Бирма, или по различен начин в Китай“, каза Блинкен.

По думи на държавния секретар пандемията от COVID-19 е направила явни някои проблеми около мрежите за доставка на базови продукти като медицинско оборудване, полупроводници и други ценни ресурси.

Външният министър на Япония Тошимицу Мотеги изрази съгласието си с Бликнен и настоя, че Токио и Вашингтон усилено ще работят срещу опита на Китай за промяна на статуквото в региона и запазването на свободата и нормалното корабоплаване в Индийския и Тихия океан.

По данни на Ройтерс, друга от ключовите теми е била и провеждането на Олимпийските игри през лятото. Заради пандемията те бяха отложени с една години, а сега отново са под сериозен въпрос заради продължаващите пикове на заразени в различни точки на света. Япония инвестира стотици милиарди около подготовката за игрите.

След визитата си в Токио Блинкен ще продължи към Аляска, където заедно със съветника по национална сигурност Джей Съливан ще проведе първата си среща с представители на Китай.

В началото на март Държавния департамент изложи основните точки в плана за външнополитическо развитие на Джо Байдън. Тогава Блинкен обяви Китай като “най-голямото геополитическо предизвикателство на 21-ви век“. Вашингтон и Пекин достигна до състояние на търговска война по време на предишния кабинет, оглавяван от Доналд Тръмп.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG