Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Най-голямото геополитическо предизвикателство". Кои са новите приоритети на САЩ


Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен определи няколко приоритета на външната политика, сред които са борбата с климатичните промени и заздравяването на връзките със съюзниците на страната
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен определи няколко приоритета на външната политика, сред които са борбата с климатичните промени и заздравяването на връзките със съюзниците на страната

Американският държавен секретар Антъни Бленкен обяви Китай за “най-голямото геополитическо предизвикателство на 21-ви век“ пред САЩ и нейните съюзници, предаде Франс прес.

Той представи външнополитическите приоритети на администрацията на новият президент Джо Байдън. Сред държавите, които представляват предизвикателство за Вашингтон, той посочи още Русия, Иран и Северена Корея.

“Предизвикателството, поставено от Китай, е различно. Китай е единствената страна с икономическа, дипломатическа, военна и технологична мощ, която може да разклати сериозно стабилната и отворена международна система, както и всички правила, ценности и отношения, които правят света такъв, какъвто ние искаме да бъде”, каза Блинкен с уточнението, че подходът на САЩ ще бъде смесица от конкуренция, сътрудничество и противопоставяне.

Отношенията между Вашингтон и Пекин се влошиха значително по време на управлението на Доналд Тръмп. Двете страни стигнаха до състояние на търговска война, след което редица китайски технологични компании получиха рестрикции.

В последната година от мандата на предшественика на Байдън напрежението ескалира допълнително заради обвиненията му срещу Китай за разпространението на коронавируса, както и заради действията на Пекин спрямо Хонконг, Тайван и мюсюлманските малцинства в провинция Синдзян.

Новата администрация в Белия дом ще се опита да възобнови диалога, а определянето на Китай за основна заплаха подчертава промяната в нагласите на американската външна политика, която до преди десетилетие определяше Русия като основен противник.

Блинкен обяви още, че САЩ ще се стреми да се справи максимално бързо с пандемията и да заздрави сигурността, свързана с глобалното здравеопазване. По думите му страната ще положи сериозни усилия и за преструктурирането на световната икономика.

Към основните цели на новата външна политика на Вашингтон спадат още борбата с климатичните промени, промяна в отношението към мигрантите, лидерство на технологичния пазар и заздравяване на отношенията с всички съюзници на САЩ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG