Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Време е да приемем Мария Бакалова сериозно". Светът говори за успеха на актрисата


Мария Бакалова
Мария Бакалова

Време е да приемем Мария Бакалова сериозно. Така Дейв Ицкоф представя интервюто си с българската актриса за New York Times. 24-годишната бургазлийка беше номинирана за “Оскар” в категорията “Най-добра поддържаща женска роля” за участието си във филма “Борат 2”.

“Като човек от Източна Европа, който получава огромно признание в момента, бих искала да насоча вниманието към моя регион. Там има талантливи хора, които имат нужда от такъв шанс. Ще има и следваща Мария”, казва тя пред изданието.

"Реакциите в България, както в повечето подобни случаи, са доста полярни", коментира в интервю за Свободна Европа кинокритикът Благой Иванов. Режисьорът Иван Добчев, който е учител на актрисата, в няколко итервюта пред медии каза, че не харесва филма и играта на Бакалова.

Докато в родната ѝ страна медии и анализатори спорят колко добра актриса е Бакалова и дали ролята ѝ покрива очакванията за висока художественост на нейните преподаватели, по света темата е една - успехът.

Продължението на „Борат“ разказва за репортера от Казахстан Борат, който се завръща в САЩ заедно с дъщеря си Тутар, за да я омъжи за високопоставен американски политик. Набелязан за неин бъдещ съпруг е бившият американски вицепрезидент Майк Пенс.

Малко след новината за номинацията в интервю за Variety Бакалова споделя, че въпреки хумора, филмът засяга много сериозни теми.

“Вярвам, че много хора ще се разпознаят в образа на Тутар. Тя има огромно сърце, пълно с мечти. Живеем във време, в което хората са готови да се изправят срещу женомразството и предразсъдъците и в което хората се подкрепят все повече”, казва Бакалова.

Чрез цялата глупост можем да покажем някои проблеми, че нещо не е наред.
Мария Бакалова

Зад някои от на пръв поглед абсурдните сцени филмът повдига сериозни въпроси. „Чрез цялата глупост можем да покажем някои проблеми, че нещо не е наред“, казва след номинацията за "Оскар" актрисата пред The Awardist Podcast.

Бакалова е научила новината в Лондон, където снима нова комедия с режисьора Джъд Апатоу и актьора Дейвид Духовни. На снимачната площадка я попитали дали иска да гледа обявяването на номинациите, но тя предпочела да продължи снимките.

“Защото дори само, някак си, само името ми да бъде споменавано в разговори за някакви номинации, е достатъчно голямо. Затова не искам да бъда нахална или нагла и да си мисля такива невъзможни неща”, каза актрисата в интервю за Шоуто на Николаос Цитиридис по бТВ.

“Пробивът на Бакалова се харесва на критиците още от премиерата на филма на Amazon Prime през октомври заради нейните кураж и отдаденост в някои от по-смущаващите сцени на филма”, пише USA Today.

Кинокритикът Благой Иванов казва, че е е логично, че на Запад отзивите за Мария Бакалова са преобладаващо положителни.

"Там няма особена причина за поляризация, защото у нас тя е пречупена през националима, от една страна, и от друга - през сблъсъка между либералното и консервативното и между елитарното и масовото".

Според него тези крайности създават напрежение и не водят до дискусия.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG