Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Почти сме на предела". София се готви да затвори заведения, детски градини и молове


По думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова ситуацията в града се е влошила и има ръст на децата приети в болница с коронавирусна инфекция
По думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова ситуацията в града се е влошила и има ръст на децата приети в болница с коронавирусна инфекция

Във вторник ще бъде обсъдено затварянето на училища, детски градини, търговски центрове и заведения в София и София област. Това заяви директорът на Столичната регионалната здравна инспекция (РЗИ) Данчо Пенчев, съобщи БТА.

По-рано през деня ситуацията е била обсъдена на среща между директорите на софийските болници и здравния министър Костадин Ангелов. Предложенията ще бъдат обсъдени от оперативния щаб в столицата по-късно през деня.

По думите на Пенчев затягането на мерките в София може да започне от петък като към тях могат да бъдат включени и затварянето на театрите, кината и фитнес центровете. Директорът на столичната РЗИ допълни, че 75% от леглата вече са заети, въпреки че от понеделник лечебните заведения увеличиха капацитета за лекуване на пациенти с COVID-19 с 20%.

"Почти сме на предела на възможностите и трябва да се мисли за по-сериозни мерки. Може би трябва да се вземе вече отношение и за по-малките деца. За съжаление може би ще трябва и те временно да спрат обучението и детските градини”, каза Пенчев.

В момента детските градини и учениците до 4 клас продължават да се обучават присъствено.

Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че ситуацията в града се е влошила и има ръст на децата приети в болница с коронавирусна инфекция. Те са настанени предимно в болниците "Пирогов" и ИСУЛ.

Данните за последните 14 дни показват, че в София-град заболелите от COVID-19 са 638 на 100 хил. души, като по-тежка е само ситуацията в Бургас и Плевен.

Във вторник броят на настанените в болници с COVID-19 е най-високият от началото на епидемията досега. Новите случаи за деня доближават рекорда от средата на ноември миналата година.

Още преди седмица здравните власти предупредиха, че ситуацията в страната става все по-сериозна и заявиха, че ще бъдат налагани допълнителни мерки в областите, в които се наблюдават най-лошите тенденции.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG