Връзки за достъпност

Извънредни новини

Втора глоба за нелоялна конкуренция на бизнес на Марешки падна във ВАС


Веселин Марешки
Веселин Марешки

Върховният административен съд (ВАС) е отменил глоба за 175 437 лв., наложена през 2018 г. от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на фирмата „Трейднет Варна“, през която Веселин Марешки развива веригата си бензиностанции VM Petroleum. Това показва справка на Свободна Европа в сайта на съда.

Това е втората глоба за нелоялна конкуренция на бизнес на зам.-председателя на парламента и един от лидерите на предизборната „Патриотична коалиция – ВОЛЯ и НФСБ“, която пада във ВАС през последните месеци. През юли миналата година съдът окончателно отмени санкцията на КЗК за близо половин милион лева, наложена на фирмата „Фармнет“, през която Марешки търгува с лекарства.

Настоящото съдебно решение е постановено преди седмица от тричленен състав на ВАС и подлежи на обжалване пред втора инстанция. Върховните съдии Румяна Монова, Красимир Кънчев и Светослав Славов приемат, че в случая не са изпълнени условията на Закона за защита на конкуренцията за налагане на такава глоба.

Конфликт с големите играчи

Тя беше предшествана от конфликт на Марешки с бившия генерален директор на „Лукойл България“ Валентин Златев и останалите големи компании на пазара за горива по време на презиборната кампания през 2017 г.

Тогава КЗК разследваше евентуален картел в сектора, но в крайна сметка санкционира Марешки по сигнал на „Лукойл България“, „Синергон Петролеум“, „Ромпетрол България“, „Петрол“, „НИС Петрол“, „Еко България“ и „ОМВ България“.

В решението на ВАС се казва, че за да бъде потвърдена глобата на „Трейднет Варна“, трябва да бъде доказано, че тя е търгувала „значителни количества стоки; за продължителен период от време; на цени, по-ниски от разходите за производството и реализацията им; с цел – нелоялно привличане на клиенти“.

Върховните съдии посочват, че преценката дали в случая са продадени значителни количества горива е относителна и е свързана пряко с продължителността на продажбите. КЗК е обосновала санкцията си с факта, че „Трейднет Варна“ търгува на дребно с автомобилни горива от октомври 2015 г. до постановяването на глобата през юли 2018 г.

Актът на КЗК "немотивиран и незаконосъобразен"

ВАС обаче е на друго мнение. Съдът цитира експертиза по делото „обектите на [Марешки] са разкривани през различен период от време, [...] поради което за тях няма как да се направи обобщен извод за извършване на определени продажби за целия твърдян период на извършено нарушение“. В решението се казва, че КЗК е трябало да установи „конкретно определен период от време, който е значителен“, а липсата му прави акта на комисията „немотивиран и незаконосъобразен“.

По отношение на условието за продажби на цени, по-ниски от разходите за производството на горивата, ВАС заявява, че според експертизата по делото „само в определени месеци е налице продажба под себестойността на стоката“. Това обаче не е достатъчно „да се направи категоричен извод за трайна и неотменима тенденция на такава продажба“.

Освен това върховните съдии посочват, че „с оглед утвърждаването на пазара на определен конкурент“ е нормално през първите месеци той да предлага стоки или услуги на „символична или близка цена“.

„КЗК е приела общо, че българският клиент на автомобилно гориво се ръководи единствено и само от цената на предоставената стока, поради което било определящо за неговото поведение. Но това не означава нито непременно отказване от ползване на стоки от други доставчици, нито осъществяване на последната предпоставка – целта на определени цени на горивата да е нелоялно привличане на клиенти“, добавя ВАС.

Затова съдът отменя наложената на „Трейднет Варна“ глоба и постановява антимонополната комисия да поеме разноските на фирмата по делото за общо 21 050 лв. Санкцията от 175 437 лв. представляваше около 0.1% от проходите на компанията за 2017 г.

Процес пред финал и висящо разследване

Освен това дело пред ВАС, Марешки очаква окончателното разглеждане и на наказателния си процес за изнудване от Върховния касационен съд (ВКС). Както Свободна Европа писа, по молба на подсъдимия ВКС отложи насроченото си за 17 март заседание по казуса, за да може той „да участва пълноценно в [предизборната кампания] и да окаже влияние върху изборния резултат“.

В средата на септември миналата година Марешки беше осъден от Варненския апелативен съд на 4 години затвор и 8000 лв. глоба по обвинение, че е участвал в изнудване през 2014 г. В момента делото се гледа на последна инстанция. От това производство бяха отделени материали за престъпна група, разследвани и до момента от Специализираната прокуратура в София.

Именно второто дело стана повод за образуване и на преписката в КЗК срещу „Фармнет“, по която през юни 2017 г. на фирмата беше наложена глоба за нелоялна конкуренция в размер на почти 500 000 лв. През миналия юли обаче ВАС окончателно отмени санкцията.

Сред основните мотиви за решението беше обстоятелството, че комисията не е събрала сама доказателства срещу „Фармнет“, а е ползвала показанията от прокурорското разследване без да провери тяхната достоверност.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG