Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън се съгласи, че Путин е убиец и заяви, че той "ще си плати" за намесата в изборите в САЩ


Американският президент Джо Байдън каза, че руският му колега Владимир Путин ще „си плати“ за руската намеса в изборите в САЩ през миналата година.

В отговор на въпрос дали смята Путин за убиец, Байдън отговори с "да".

Това стана по време на обширно интервю на американския президент пред ABC News. То се състоя след като американското разузнаване огласи доклад, според който Путин е упълномощил операции по дезинформация по време на президентската надпревара между Байдън и предшественика му Доналд Тръмп.

На въпрос какви ще бъда последствията за Русия, американският държавен глава отговори: „Ще видите скоро“.

Американското разузнаване твърди, че Путин е упълномощил „редица руски правителствени организации“ да извършат операции с цел „да очернят кандидатурата на президента Байдън и Демократическата партия, подкрепяйки бившия президент Тръмп“.

Друга основна задача на тези действие е била да „подкопаят общественото доверие в изборния процес и изостряйки социално-политическото разделение в Съединените щати.

Публикуаният на 16 мар доклад посочва още, че Иран също е провел „многостранна кампания за тайно влияние“, за да попречи на евентуалното преизбиране на Тръмп, но без да популяризира активно кандидатурата на Байдън. Основната цел на ислямската република е била да подкопае доверието в изборите и институциите в САЩ и да насърчи разделението в обществото.

Кремъл отрече в сряда тези констатации, определяйки ги като „абсолютно неоснователни“. Говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви, че Русия не се е намесвала в изборите в САЩ и „не участва в кампании срещу никой от кандидатите“.

На този фон Байдън коментира, че за четири десетилетия в политиката е опознал руския президент „относително добре“ и не вярва, че той има душа. Запитан дали смята, че Путин е убиец, американският президент отговори утвърдително.

Въпреки обтегнатите отношения между двете страни, Байдън отбеляза, че е възможно да работят заедно, „когато е в наш взаимен интерес“. Той посочи като пример подновяването на ядрено споразумение START.

Междувременно Ройтерс съобщи, че Вашингтон най-вероятно ще наложи на Москва нови санкции още през следващите дни, позовавайки се на информация от три източника.

* Корекция: В първоначално публикувания текст погрешно е посочено, че Байдън е нарекъл Путин "убиец". В действителност президентът на САЩ отговаря с "да" на въпроса дали смята Путин за убиец.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG