Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Вдъхновение за беззаконието". Има ли бъдеще за Тръмп в Републиканската партия


Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп

43 срещу 7. Такова беше разпределението на републиканските сенатори в гласуването по делото за импийчмънт на бившия президент Доналд Тръмп в горната камара на Конгреса. Това беше достатъчно, за да може той да избегне присъдата, а с това и евентуалната забрана за заемане на публични постове до края на живота си.

Но гласът на седемте представители на Републиканската партия все пак се оказа исторически – за пръв път в историята на САЩ сенатори от партията на президента, срещу когото се гласува процедура по импийчмънт, гласуваха против него.

Това събитие, заедно с широката подкрепа, която в крайна сметка спаси Тръмп, накараха редица анализатори и медии за пореден път да се запитат какво е бъдещето на Републиканската партия и какво е влиянието, което той ще има в този въпрос.

След като приключи делото, Тръмп излезе с кратка позиция, която по-скоро подсказваше намерението му да продължи с участието си на политическата сцена:

“Нашето историческо, патриотично и красиво движение "Да направим Америка отново велика", едва сега започва. В следващите месеци имам да споделям много с вас и нямам търпение да продължим заедно с нашето невероятно пътешествие за постигането на американското величие за всички хора…Предстои ни много работа и скоро ще излезем с визия за светло, сияйно и безгранично американско бъдеще“.

Как обаче изглеждат нещата към момента и какви са сигналите за бъдещето?

Обичта към Тръмп като загуба за републиканците

Въпреки историческото гласуване на сенатори, а и конгресмени, срещу президент от собствената им партия, в крайна сметка мнозинството от републиканците застанаха зад Тръмп. Редица изследвания показват, че основната част от гласоподавателите, които заявяват принадлежност към Републиканската партия, желаят Тръмп да остане неин водач.

Според изследване на Галъп, публикувано преди дни, поведението на президента в последните дни на мандата му сериозно е намалило одобрението към партията. По този показател републиканците изостават от демократите с 11% - най-голямата разлика от 2013 г. насам.

Въпреки това 60% от всички републиканци вярват, че Тръмп трябва да остане лидер на партията, докато 38% искат друга личност да застане начело.

Заедно с това данните на регистрираните членове на партиите в САЩ показват необичайно голям отлив на регистрираните републиканци след приключването на изборите.

Такъв отлив е обичаен за времето след изборите, но това, което отличава тази традиция от сегашните факти, е в това, че до момента над 140 хил. привърженици на републиканците са се отказали от регистрацията си към партията. За сравнение това са сторили 79 хил. демократи.

По данни на Ню Йорк таймс сериозен ръст на напускащите е бил видян именно в дните след 6 януари, когато беше извършена атаката срещу Капитолия.

Според някои анализатори и представители на Републиканската партия поведението на бившия президент е коствало и загубата на контрола над Сената.

До ноември републиканците имаха 50 места в институцията срещу 48 на демократите и се очакваше те да спечелят поне една от двете надпревари за сенатори в Джорджия. През януари обаче, след седмици, в които Тръмп поставяше под съмнение резултатите от изборите и в частност точно тези от източния щат, в крайна сметка двата балотажа отидоха за демократите, което им позволи да вземат контрола над трите ключови институции – президентството и двете камари на Конгреса.

Според анализи на множество американски медии тези вътрешни противоречия се пренасят и към отношенията между водещите представители на партията. От едната страна са много от тях, които са избрани от щатите с най-твърди консервативни позиции, и сега се боят, че противопоставяне срещу Тръмп може да им донесе загуба на подкрепа.

В подобна ситуация изпаднаха и много представители на републиканците от началото на десетилетието, когато отказаха категорично да се противопоставят на всяка политика на Барак Обама и да подкрепят всяко твърдение на представителите на движението на “Чаеното парти”.

От друга страна обаче продължаващата подкрепа към бившия президент отдалечава партията от базовите й принципи и отблъсква както част от електората, така и редица от големите донори, ключови за провеждането на кампании.

Сред компаниите, които прекратиха даренията си към републиканците, бяха JPMorganChase, Амазон, Комкаст, AT&T и други.

Сигналите

Позициите, изказвани от представители на Републиканската партия, внасят повече яснота за противоречията сред тях.

“Хората от преди управлението на Тръмп контролират процеса за формиране на политики, докато крилото на президента има сериозен контрол в отделните щати“, коментира консервативният анализатор и евангелист Ерик Ериксън. Според него в момента всички представители на партията се затрудняват с това към кого да бъде насочена вината от загубата на изборите. Той коментира още, че към момента запазването на единството на партията е приоритет, но това може да се наруши заради противоречията.

От друга страна съществуват и привърженици на бившия президент, които се опитват да задържат и увеличат собственото си влияние в рамките на партията.

Сигналите за засилващото се влияние на Тръмп и борбата с него могат да бъдат видени в няколко посоки.

В Луизиана и Северна Каролина например щатските партийни ръководства скоростно порицаха сенаторите си, които гласуваха за осъждането на Тръмп в Сената.

В други щати пък се появиха искания за премахването на част от десетимата конгресмени, които гласуваха за импийчмънта в Камарата на представителите.

Лидерът на малцинството в Камарата на представителите Кевин Макарти например първо заяви, че бившият президент е бил отговорен за безредиците в Капитолия, но по-късно промени позицията си. Той лично посети бившия държавен глава в резиденцията му във Флорида, за да изчисти взаимоотношенията между двамата.

На обратния полюс часове след оправдаването на Тръмп редица дългогодишни представители на Републиканската партия масово решиха да напуснат редиците. По техни думи тя вече не представлява това, което традиционно е защитавала и е станала заложник на доскорошния президент. Сред тях бяха високопоставени съветници от времето на кабинета на Джордж Буш старши, които са заемали ключови роли и в администрацията на сина му.

Те смятат, че мандатът на Тръмп е променил фундаментално възгледите по отношение на фискалната политика, международните отношения, националната сигурност и грижата за обществото.

Но нито един знак за противоречието сред републиканците не беше по-силен от този, даден от бившия лидер на мнозинството и настоящ лидер на малцинството в Сената Мич Макконъл. Той е считан за човека с най-голям принос за партията си от времето на Роналд Рейгън насам. Макконъл гласува за оневиняването на Тръмп, но и преди, и след това се изказа остро срещу бившия президент.

“Няма съмнение, никакво, че президентът Тръмп е практически и морално виновен за провокирането на събитията (от 6 януари бел. ред.)“, каза той. По негови думи бившият държавен глава е виновен също за разпространяването на лъжи, свързани с легитимността на изборите, отказът му да признае Джо Байдън за победител и е бил “вдъхновение за беззаконието и насилието”.

Мич Маконъл гласува за оправдаването на Тръмп, но го обвини за събитията във Вашингтон в началото на януари
Мич Маконъл гласува за оправдаването на Тръмп, но го обвини за събитията във Вашингтон в началото на януари

Само няколко часа по-късно самият Макконъл беше обвинен в липса на лоялност, както и за загубата на доверие в партията, породена от оценката му за Тръмп.

Нова партия на Тръмп или нова партия срещу Тръмп

Противоречията в Републиканската партия получиха израз и в две други новини, които се появиха в рамките на няколко седмици.

Първо в последните дни на президентството на Тръмп няколко медии съобщиха, че той обмисля вариант за формирането на собствена партия. Според източници в Белия дом президентът се е допитвал за възможностите за основаване на формация, която да получи името “Патриотична партия” в синхрон с реториката му за развитието на политиките “Америка на първо място“.

Тези действия са били породени от недоволството му от изказвания срещу него дошли от високопоставени републикански лидери като Макконъл, бившия кандидат за президент и най-изявен негов критик Мит Ромни и други.

Вероятността за формиране на печеливша нова формация в доминирания от републиканци и демократи партиен модел на САЩ засега поне изглежда малко вероятно. Според приближени до Тръмп той е по-вероятно да използва тези слухове като заплаха срещу опонентите си, които разчитат на подкрепата, на която продължава да се радва бившият президент.

Дни след оправдаването на Тръмп пък над 120 бивши и настоящи членове на Републиканската партия проведоха конферентен разговор. В него те обсъдиха създаването на формация, която евентуално да се опълчи срещу контрола на бившия президент над консервативната общност.

Участие в разговора са взели бивши народни представители, бивши посланици, президентски съветници и политически стратези, свързани с Републиканската партия.

По повод срещата говорител на Тръмп заяви следното: “Тези загубеняци напуснаха Републиканската партия в момента, в който гласуваха за Джо Байдън“.

Представители на ръководството на партията пък се обявиха за единение, което според тях е единственият начин да продължат напред и да останат силен противник на опонентите им от Демократическата партия.

Очакванията за най-ясен сигнал за бъдещето на републиканците ще дойдат в месеците преди и по време на изборите през 2022 г. Тогава на карта ще бъдат заложени контролът над долната камара и 34 места в горната камара на Конгреса. А Тръмп може да се окаже в ключова позиция, която или ще му даде подкрепа за евентуално явяване на президентски избори през 2024 г., или ще прекрати възможностите му за активно участие в политическия живот.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG