Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп избегна присъда в Сената във второто дело за импийчмънт


Втората процедура по импийчмънт срещу Доналд Тръмп приключи на 13 февруари с гласуване, в което бившият президент беше оправдан по обвиненията за подбуждане на тълпата към нападение над Капитолия. Резултатът от вота в Сената беше 57 за осъждане и 43 за оправдаване на Тръмп.

Въпреки че мнозинството от сенаторите подкрепи обвинението, за импийчмънт се изисква квалифицирано мнозинство от 2/3 от гласовете, тоест още 10 гласа.

Тръмп беше обвинен в Камарата на представителите една седмица преди края на мандата си като президент на САЩ, след като негови поддръжници нахлуха в сградата на Конгреса на 6 януари. Демократите го смятат за виновен за подтикване на тълпата към насилие. Тръмп отрича обвиненията, а неговите адвоките изложиха защитата си в рамките на 4 часа в петък.

Решението в Сената в събота официално позволява на 74-годишния Доналд Тръмп да се кандидатира повторно за президент през 2024 г. Но 7 републиканци се присъединиха към 50 демократи и независими политически представители в Горната камара и гласуваха за обвинението срещу бившия президент.

Това ебезпрецедентна подкрепа от страна на партията на обвинения в процедура по импийчмънт срещу президент в досегашната история на САЩ.

Удар върху репутацията на Тръмп беше нанесен и от републиканския сенатор на Кентъки Мич Макконъл, който отправи остри критики срещу него веднага след гласуването.

Доналд Тръмп публикува изявление, в което нарече втората процедура по импийчмънт за 4-годишния си мандат "поредната фаза от най-великия лов на вещици" в историята на САЩ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG