Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Чудовищна лъжа". Адвокатите на Тръмп приключиха защитата


Адвокатът на Доналд Тръмп Майкъл ван дер Вен
Адвокатът на Доналд Тръмп Майкъл ван дер Вен

Адвокатите на Доналд Тръмп приключиха с излагането на защитата само за 4 от позволените 16 часа. Те защитават бившия президент на САЩ срещу обвинението на демократите, че е виновен за подбуждане на тълпата към нападение над Капитолия.

Те описаха процедурата по импийчмънт срещу Тръмп като "политически мотивиран лов на вещици", а обвинението за подстрекаване към насилие – "чудовищна лъжа".

В рамките на два дни по-рано тази седмица демократите от Камарата на представителите, които изпълняват ролята на обвинители, изградиха обвинението си. Те представиха непоказвани досега видео кадри от нахлуването в Конгреса на 6 януари и нарекоха Тръмп "главен подстрекател". Представиха свидетелства за фалшиви и огнени изказвания на бившия президент, че изборите са откраднати, които според обвинителите е накарало привържениците му да щурмуват сградата.

Доналд Тръмп отрича да е виновен. Очаква се, че по-голямата част от републиканците няма да подкрепят обвинението.

В петък адвокатите на Тръмп изложиха защитата си за по-малко от 4 от позволените им 16 часа, за да доведат по-бързо процеса до край. След това сенаторите имаха право да задават въпроси на двете страни.

Основният аргумент на защитника Майкъл ван дер Вен е, че има доказателства от различни групи, участвали в щурма, че насилието е било предварително планирано.

"Не може да подбудиш към нещо, което вече е щяло да се случи", каза ван дер Вен.

"Това е опит да бъде очернен, цензуриран и отречен не само президента Тръмп, но и 75-те милиона американци, които гласуваха за него", каза още адвокатът.

Гласуването в Сената може да е най-рано в събота, 13 февруари. Демократите имат нужда от подкрепата поне на 17 републиканци, за да постигнат мнозинство от две трети. В момента и двете партии имат по 50 сенатори.

Обвинението срещу Тръмп е за "подбуждане към метеж". По-вероятно е то да не бъде потвърдено от Сената. Евентуален успех на процедурата по импийчмънт обаче би означавал забрана за Тръмп да се кандидатира отново.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG